Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Cut - česky

A A A

Dobrý den,
předem bych se rád omluvil za další dotaz, který nebude souviset s pravidly, nicméně vaše znalost angličtiny musí být natolik dobrá, že mi budete jistě schopen odpovědět.

Jde o to, jak se při golfových přenosech s českým komentářem hovoří o "cutu". Sám sleduji turnaje pga i na ESPN s orig. komentářem a z této zkušenosti jsem přesvědčen, že slovem "cut" označují američtí komentátoři tu část hráčů, která PROJDE do víkendových kol.

Proto se mi velice nelíbí česká fráze, že "hráč neprošel cutem". Tím se vlastně slovem "cut" označuje samotný proces "seříznutí" startovního pole, nikoliv skupina, která prošla. A také občas čeští komentátoři používají frázi, že "hráči nehrozí cut" s úplně opačným významem, než já bych chápal - komentátoři mají na mysli, že hráč bezpečně projde, já bych chápal, že už nemá šanci projít...

Děkuji,
Daniel

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Danieli

V anglické verzi komentáře je často slyšet věta "He made cut" nebo její opak "He didn´t make cut". Ryzí český překlad zní "Udělal cut" a "Neudělal cut". Ve větě "Neprošel cutem" bych viděl významově stejné sdělení jako u věty "He didn´t make cut". U věty "Hráči nehrozí cut" pak záleží na expresivitě vyjádření v souvislosti s komentářem a hráčovou faktickou pozicí, kdy může jít o moment, kdy hráč je "v cutu" bezpečně a tady to možná, souhlasím s Vámi, trochu významově dře, v případě ironického vyjádření (hráč hraje špatně a cut nemá šanci udělat) pak má taková věta relativně větší smysl, ale zase může být poněkud neuctivá a tedy nevhodná.

Neomlouvejte se za Vámi zvolené téma. Neměl jsem problém ho na stránkách Poradny probrat. Přeji všem, kdo se budou dneska dívat, fajn zážitky s třetím kolem Masters a komentářem pánů Bosáka a Lorence.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018