DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pomalá hra

A A A

Dobrý den pane Jone,
předem díky za Vaše odpovědi, které jsou i pro laika velmi srozumitelné. Můj dotaz se týká v podstatě jednoduché situace a tou je pomalá hra v turnaji.
Několikrát se mi stalo, že naše čtyřčlená skupina byla napomenuta maršálem (někdy opakovaně) za pomalou hru. I odpověď se zdá být jednoduchou, ale situace byla vždy následující. Mé první rány dopadaly +/- do vzdálenosti druhých ran předchozích hráčů a ač jsem vždy nechal odehrát ostatní hráče (včetně žen) stejně jsem drivoval ve chvíli, kdy míče předchozího flightu již byly u greenu. Po té jsme byli maršálem doslova hnáni, abychom hráče před námi došli a na další jamce se situace opakovala. Myslím, že není nutné popisovat jak tyto, pod tlakem maršála, hrané jamky dopadly. Přesto vysvětlení nepřijal a při vyhlašování výsledků ještě zmínil "nešvar - pomalou hru" jako velký problém některých hráčů. Nemusím asi popisovat, kterým směrem se díval. Mimochodem jsem i přes tuto nepříjemnost většinou šel pod svou normu ran. Je vůbec nějaký způsob jak se bránit z pozice hráče?
Děkuji za Vaši odpověď.
Jan.M.

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jane

Při všech školeních certifikovaných maršálů pod hlavičkou NIGV se jim snažíme vysvětlovat co je pomalá hra a kdy a jak ji mají řešit. Také získávají slušnou výzbroj v podobě argumentace a komunikačních dovedností, které k takové činnosti potřebují. Pravda je (a nevím, jestli zmiňovaný maršál byl školen a je certifikován), že určitý způsob nátlaku je učíme také. Tady se jeví být všechno možná přemrštěné. Pokud maršál nebyl součástí Soutěžního výboru, pak bude jen těžko vysvětlovat proč vás při hře rušil, proč jen neupozornil člena Soutěžního výboru. Jestliže byl jeho členem, pak vše řešil možná nediplomaticky ale každopádně se určitě snažil prospět tempu hry. Za to ho jen těžko lze vinit, protože to je hlavní náplň jeho pracovních povinností.
Nejprve měl zjistit, jak to s tempem hry opravdu vypadá. Selhala komunikace. Měl si nejdřív ověřit, jak se to má s důvodem vašeho čekání (byl jste delší) a pak teprve mohl zaujmout nějaké stanovisko. Pokud jste se drželi mimo dostřel skupiny před vámi abyste nikoho neohrozili, pak neměl zasahovat. Pokud jste měli ztrátu zaviněnou něčím jiným, byla to jeho svatá povinnost.

Víc Vám k tomu Jane neumím říct. Snad to bude stačit. Hezkou a rychlou hru!


Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017