DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Aut či drop

A A A

Dobrý den,
mám na Vás dotaz na herní situaci, kdy podél odpaliště vede např. po pravé straně označená biozóna v délce cca 130m a na ni plynule navazují autové kolíky. Zahrál jsem drajv, kdy míč vletěl do biozony, ale délkově dopadl někde za bílými kolíky (cca 200m)- předpokládal jsem, že budu dropovat na vstupu do biozóny, ale kolegové ve flightu mi oznámili, že míč je v autu a hrál jsem tedy novou, třetí ránu .... Vnitřně s tím úplně nesouhlasím, domnívám se, že rozhodující je, kde míč opustil fairway ..... Prosím o Vaše stanovisko, jaký je správný postup...
Děkuji
Robert Javůrek

Odpověď na dotaz



Dobrý den Roberte

Nejprve obecná odpověď, řešící Váš případ. Rozhodující pro posuzování této situace je konečná poloha míče. Takže Váš míč se podle všeho nacházel mimo hřiště a opravdu bylo třeba vrátit se zpátky.

Nicméně v této souvislosti si musíme rovnou říct, že se při takovém značení navazujících oblastí dělá jedna zásadní chyba, kdy hráči opravdu nevědí, jestli jejich míč je nebo není v autu, v biozóně nebo co se s ním vlastně stalo. Jde o to, že se často jenom plynule přejde z červených kolíků rovnou do bílých a tak chybí kolmice (nebo obecně jakékoliv označení přechodu) na tuto linii, která by od sebe ony dvě plochy oddělila. Jako výchozí jsem rychle vytvořil obrázek, který dokumentuje správné označení hranice, kde začíná aut a končí biozóna, zde označená například jako podélná vodní překážka Rozhodující jsou ty dva kolíky (autový - č.1 - a červený - č.2), přes které jsem naznačil i jejich spojnice. Míč překročil v bodě A hranici biozóny, ale protože doletěl až do bodu B, leží mimo hřiště a proto hráč musí postupovat podle Pravidla 27-1b.

Roberte díky za dotaz!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017