Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pravidlo 17 - pokračování k předcházejícímu dotazu

A A A

Dobrý den, pane Jone, děkuji za odpověď k mému předcházejícímu dotazu. Ale dovolím si trochu zapolemizovat. Rekapitulace: na jamkovišti hráčův míč zasáhl spoluhráče, který drží (odstraněnou) praporkovou tyč. To je situace, která je přesně v pravidlech popsaná jako nepřípustná (17-3/b), takže někdo za to trest obdržet musí. O pouhý vnější vliv by se jednalo, kdyby spoluhráč praporkovou tyč nedržel (neobsluhoval). Dle vašeho vysvětlení by spoluhráč sice praporkovou tyč držel de facto, ale de jure by ji nedržel ?! Myslím si, že výjimka v 24-1 nedělá z praporkové tyče závadu. Ta pouze říká, že, když je míč v pohybu, tak se smí p.tyč odstranit (beztrestně). A výjimka (24-1) nemůže zrušit (negovat) celý paragraf (17-3/b). Ačkoliv pravidlo 17 patří mezi nejjednodušší (intuitivně každý tuší, o co jde), jeho popis s poznámkami, tresty a výjimkou patří mezi nejnepřehlednější. Chudáci začátečníci (a hlavně začátečnice) ... Petr Hrabal

Odpověď na dotaz

Dobrý večer Petře

Budeme postupovat postupným pitváním Vašeho textu:

Rekapitulace: na jamkovišti hráčův míč zasáhl spoluhráče, který drží (odstraněnou) praporkovou tyč. To je situace, která je přesně v pravidlech popsaná jako nepřípustná (17-3/b), takže někdo za to trest obdržet musí. O pouhý vnější vliv by se jednalo, kdyby spoluhráč praporkovou tyč nedržel (neobsluhoval).
Ve Vašem dotazu, Petře, bylo toto: Spoluhráč (nestojící v blízkosti tyče dle pozn.1/P17) přiskočí a tyč zvedne. Míč sice netrefí tyč, ale zasáhne nohu spoluhráče. Takže to dnešní zadání je diametrálně odlišné od původního. Ano, pokud na jamkovišti hráč drží odstraněnou praporkovou tyč a já ho zasáhnu, pak musím dostat podle Prav. 17-3b trest. To ale nebylo součástí Vašeho prvního dotazu.

Myslím si, že výjimka v 24-1 nedělá z praporkové tyče závadu. Ta pouze říká, že, když je míč v pohybu, tak se smí p.tyč odstranit (beztrestně).
Výjimku u Prav. 24-1 - Jestliže je nějaký míč v pohybu, nesmí se odstranit žádná závada, která by mohla ovlivnit pohyb míče, kromě obsluhované, odstraněné nebo držené praporkové tyče nebo výstroje hráčů. – nelze vnímat jinak, než že nesmí být odstraněna žádná závada kromě... ...odstraněné... ...praporkové tyče. Pohybujeme se v Pravidle které se jmenuje ZÁVADY - POHYBLIVÁ ZÁVADA, k tomu už nemůžu nic jiného dodat. Ba dokonce musím přiznat, že v angličtině je to ještě zřetelnější, čitelnější a silnější: When a ball is in motion, an obstruction that might influence the movement of the ball, other than equipment of any player or the flagstick when attended, removed or held up, must not be moved.

A výjimka (24-1) nemůže zrušit (negovat) celý paragraf (17-3/b)
Tak je jak je napsána rozhodně neneguje paragraf 17-3b.

Ačkoliv pravidlo 17 patří mezi nejjednodušší (intuitivně každý tuší, o co jde), jeho popis s poznámkami, tresty a výjimkou patří mezi nejnepřehlednější.
My pravdila nevymýšlíme. Dalibor Procházka je překládá do češtiny a pak je potřeba je pouze umět správně vykládat a pomáhat ostatním, aby se v nich zorientovali.

Chudáci začátečníci (a hlavně začátečnice) ...
...znám mnoho vynkajících kolegyň v řadách dam a dívek Petře.

Snad jsem Vás přesvědčil. Taky je potřeba dát pozor na status quo. Až budete na hřišti rozhodovat, vždy zkoumejte nejdřív podstatu a detaily. Dnešní zadání bylo opravdu úplně jiné, než to původní.

Hezkou hru a pozor na míče jedoucí po greenech.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019