Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Společné hole

A A A

Dobrý den.
Vaše poradna pro mě byla při mých prvních golfových krůčcích jako paní učitelka ve školce. Laskavá a vševědoucí. Děkuji.

A nyní k dotazu. Většinu času na hřištích trávím s kamarády, kteří jsou často na vážkách, zda je golf "chytí" nebo ne, proto jim ochotně půjčuji své nádobíčko. Při turnaji je to ale zakázáno. Napadla mě taková finta. Můžeme si hole v jednom bagu rozdělit napůl (např. já liché, kamarád sudé) aniž bychom porušili pravidlo? Samozřejmě bychom to dopředu oznámili.

Děkuji za odpověď a přeji hodně zdaru ve Vaší práci.
Zdeněk Gaja

Odpověď na dotaz



Zdeňku dobrý den
Díky za poetické srovnání v úvodu dotazu. I já si na svoji paní učitelku vzpomínám, jenže to dobré přehlušuje vzpomínka na povinné hltání rybího tuku před obědem... ;o)

Váš dotaz směřuje do oblasti sdílení holí. Sdílet hole mohou pouze Partneři a to v případě, že jejich celkový počet nepřekročí povolených čtrnáct kusů. Termín Partner nám objasňují Definice;
Partner (Partner)
Partner je hráč, který je součástí stejné strany jako daný hráč.
V trojhře, čtyřhře, hře o nejlepší míč a hře čtyřmi míči pojem hráč zahrnuje hráčova partnera nebo partnery všude tam, kde to souvislosti připouštějí.


Jinými slovy partner je ten druhý při foursomu nebo fourballu, který hraje se mnou, jsou to také moji partneři, kteří tvoří jeden tým třeba při Texas Scramble. Partner přestala být (z pohledu golfových pravidel!) moje žena, která se mnou hraje turnaj na rány nebo Stableford.

Stručně - při turnaji jen když je to partner a celkový součet vašich holí nepřesahuje čtrnáct. Díky za otázku!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018