Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Patování

A A A

Dobrý den, především děkuji za Vaši skvělou poradnu.
Můj dotaz se týká putování. Nastala situace kdy hráč dal míč asi 10cm vedle jamky, řekl že míč dohraje a aby se vyhnul dráze ostatních hráčů přišel k jamce z opačné strany, tedy stál v pořadí hráč-jamka-míč a zahrál směrem k sobě do jamky. Další hráč ale tvrdil, že takhle to nelze zahrát, protože hráč nesmí hrát směrem k sobě. Zajímalo by mě jak tomu ve skutečnosti je. Předem děkuji za odpověď.
Karel Bayer

Odpověď na dotaz



Dobrý den Karle

Díky za Vaše díky a teď k Vaší otázce. Jsem rád, že se objevila, protože mnoho převážně začínajících hráčů odchází s jednou nebo i dvěma trestnými ranami poté, co takhle dohrají jamku. Vše vyplývá opět z nesprávného výkladu Pravidla, zaviněného neznalostí definic.

Začneme nejprve slíbenou Definicí (str. 27 české edice), a tou je definice dráhy puttu:
Dráha patu (Line of Putt)
\"Dráha patu\" je dráha, po které si hráč přeje, aby se jeho míč pohyboval po úderu zahraném na jamkovišti. S výjimkou Pravidla 16-1e zahrnuje dráha patu i rozumnou vzdálenost na obě strany od zamýšlené dráhy. Dráha patu nepokračuje za jamku.

No a teď ta výjimka, která je v Definici zmíněna, tedy Pravidlo 16-1e:
Postoj obkročmo nebo na dráze patu
Na jamkovišti nesmí hráč zahrát ránu v postoji obkročmo vzhledem k dráze patu nebo k jejímu prodloužení za míč, ani když se kteroukoli nohou dotýká dráhy patu nebo jejího prodloužení za míč.
Výjimka: Není trestné, pokud takový postoj hráč zaujme nevědomky nebo proto, aby nestál v dráze patu nebo v očekávané dráze patu jiného hráče.


Jestliže hráč zahraje - doklepne míč tak, že jamka leží mezi ním a míčem, neporušuje ani Pravidlo 16-1e, ani žádné jiné. V tomto případě si totiž občas někdo bez znalosti definic myslí, že jde o hru obkročmo k dráze puttu. Jenže tomu tak není, protože dráha puttu končí v jamce. Vše je tedy v pořádku a žádné tresty se nekonají.

Díky za dotaz a vzheldem k počasí venku už možná je čas popřát si i hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018