Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nekorektne umistena vlozka jamky ...

A A A

Situace(stalo se mi dnes na hristi ale nastesti ne pri turnaji).
Vlozka jamky vycniva nad uroven greenu a jeji okraje brani micku spadnout do jamky. Dle pravidel je tusim dane, ze vlozka musi byt pod urovni terenu. Co s tim hraci muzou delat? Muzou si sami jamku "opravit" tim ze vlozku zatlaci? Co kdy to nejde - jamka ja pod vlozkou zasypana, treba diky vytazeni vlozky predchozim flightem? Muzou si pak sami necim vykopat hlinu z jamky a umistit korektne vlozku? Nebo vlozku vyhodit a hrat bez ni ? Nebo maji zadat poradatel turnaje o prevrtani/opravu jamky?
Michal H.

Odpověď na dotaz



Dobrý den Michale.

Budeme se případem zabývat z pohledu hry při turnaji nebo hry na úpravu handicapu. Pokud vložka přesahuje okraj jamky, můžete se pokusit jí zatlačit (například tlakem na praporkovou tyč) zpět do jamky. Když se to nedaří, můžete ji zkusit chytit za okraj a vytáhnout. Zahrát míček do jamky bez vložky totiž není nic divného. Jamka samotná je totiž přímo "ta díra v zemi". Po dohrání všech hráčů ve skupině můžete zkusit opatrně vydolovat dostatek volné zeminy (pokud pod vložkou nějaká vůbec je) a vložku vrátit do jamky. Když se to nepodaří, je nejlepší cestou zkusit sehnat nějakým způsobem člena Soutěžního výboru, aby si s takto špatně připravenou jamkou poradil.
Ale pozor! Pravidlo 16-1a zakazuje hráči dotknout se dráhy puttu kromě sedmi vyjmenovaných vyjímek, do kterých nespadá vyjmutí nebo zatlačení vložky a Rozhodnutí 16-1a/5 trestá hráče za dotknutí se vnitřku jamky podle stejného Pravidla.
Takže je při těchto úkonech před odehráním puttu potřeba dát pozor, aby se nenaplnil některý z důvodů obdržení trestu (jamkovka - ztráta jamky; hra na rány - dvě trestné rány), který je u Pravidla 16-1 uveden.

Díky za dotaz!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019