Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Rozhodnutí 18-2a/32

A A A

Dobrý den pane Jone,
nechápu logiku při posuzování následujícího porušení pravidel:
Q: In match play, a player placed a stick against his ball to prevent the ball from moving when he moved some loose impediments. What is the ruling?
A: The player incurs a penalty of one stroke - see Decision 18-2a/32.
Proč se případ neřeší podle 1-2???
Děkuji předem za názor,
Vladimír

Odpověď na dotaz



Dobrý den Vladimíre

Najdeme spolu odpověď na hezký dotaz a začneme tím, že si připomeneme Pravidlo 1-2, Pravidlo 18-2 a Pravidlo 23-1. Pro naši potřebu uvádím uvedené paragrafy ve zkrácených variantách tak, aby zůstala důležitá část znění, která se této situace týká a nevymizela podstata Pravidla jako takového:

1-2. Ovlivňování míče
Hráč ani nosič nesmí podniknout nic, co by ovlivnilo polohu nebo pohyb míče, s výjimkou toho, co povolují Pravidla.
18-2. Hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí
a. Všeobecně

Jestliže je hráčův míč ve hře a:
(i) hráč, jeho partner nebo některý z jejich nosičů jej zvedne, pohne jím, úmyslně se jej dotkne (kromě holí při založení za míč) nebo způsobí, že se míč pohne jinak, než povolují Pravidla je hráč potrestán jednou trestnou ranou. Jestliže se míč pohne, musí se vrátit na původní místo, ledaže se začne pohybovat teprve až poté, co hráč začne provádět úder nebo nápřah k úderu a svůj úder dokončí.

23-1. Volné přírodní předměty, Úleva
Jestliže míč leží jinde než na jamkovišti a odstranění volného přírodního předmětu hráčem způsobí, že se míč pohne, platí Pravidlo 18-2a.

Rozhodnutí vznikají právě na základě takových případů. A jsou připravována během rozsáhlé diskuze o takovém incidentu mezi těmi, kdo Pravidla sestavují a definují. Nestřílí se od pasu. V tomto konkrétním případě je (jako v mnoha jiných) rozhodující úmysl hráče. A Rozhodnutí 18-2a/32 mluví o úmyslném dotknutí se míče (nemusí jít o dotyk rukou), které mělo hráče vyvarovat trestu podle Pravidla 23-1. To odkazuje na řešení podle Pravidla 18-2a které trestá úmyslný dotyk míče. Protože při tomto nestandardním úkonu míč zůstal na místě, dostane hráč jenom jednu trestnou ránu.

Díky za prima dotaz! Snad se mi to podařilo vysvětlit srozumitelně.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018