Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Bag ve vodní překážce

A A A

Dobrý den,
mám ještě jeden dotaz.

Včera jsem byl hrát jen tak cvičně, mimo turnaj,
ale stalo se mi na jedné jamce (na hřišti kde jsem byl poprvé), že tam byla vodní překážka, která vůbec nebyla vodní překážkou - myšleno žádná voda ani hustý porost, prostě jen rough ohraničený červenými kolíky.
Dřív než jsem si jich všiml, tak už jsem byl bagem u míčku, daleko za hranicí vodní překážky.
Míček jsem pak již odehrál korektně bez založení a cvičných švihů.

Porušil jsem nějak pravidla, resp. smí se do vodní překážky vjet bagem (myšleno na vozíčku tedy, nikoli ecart)?

Daniel

Odpověď na dotaz



Dobrý večer Danieli

Je důležité říct, že pokud jste se nedotknul půdy ani vody (tady žádná nebyla, jak je vidět z popisu) ani holí ani rukou a pokud jste dodržel i ostatní ustanovení Pravidla 13-4, pak by se mohlo jednat o odložení holí v překážce, které je povoleno Výjimkou 1b u jmenovaného Pravidla. Jenom se taková situace nedá tak zcela jednoznačně a obecně takto posoudit, protože mohlo dojít třeba k vylepšení prostoru zamýšleného postoje nebo švihu (třeba při přejetí vozíkem ohnutím dlouhé trávy, zlomením rákosu...) nebo by dokonce některý úkon nebo část některého úkonu s ručním vozíkem na hole mohla být nakonec bohužel posouzena jako testování stavu překážky a tedy porušení Pravidla 13-4.
Doporučuji radši nechávat vozík mimo vodní překážku. Ale chápu, jak k tomu došlo ve Vašem případě a opět opakuji, že pokud bylo vše opravdu naprosto "čisté", pak bych porušení Pravidla 13-4 neaplikoval.

Díky za otázku.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019