Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nahrazený míč

A A A

Dobrý den pane Jon.
Náhodně jsem se dostal k této poradně, ikdyž jsem ji již delší dobu hledal na www.cgf. Když jsem ji našel je jedno, kde se nachází.

Zejména oceňuji objasňování a Váš odborný výklad u dotazů ke konkrétním situacím, které se mohou častěji vyskytnout při běžné hře s doplněním citací odpovídajících částí Pravidel.

Dovoluji si proto na Vás vznést dotaz k české verzi Pravidel.
Definice - Nahrazený míč:
"Nahrazený míč" je míč, který hráč uvedl do hry místo původního míče, který byl buď ve hře, ztracen, mimo hřiště nebo zvednut.
Z logiky této definice bych spíše očekával, že se bude používat "Nahrazující míč".
Původně jsem si myslel, že se jedná o tiskovou nepřesnost. Tento pojem se však vyskytuje i v předchozím vydání Pravidel a na několika dalších místech např. Pravidlo 15; str.84,92,93(20-6),59 i) přičemž mi nedává smysl pokračovat ve hře "nahrazeným míčem".

Asi při čtení těchto částí něco přehlížím.
Současně bych se chtěl zeptat, zda se dá někde nahlédnout do Vaší "Příručky golfového rozhodčího" co v ní je obsaženo.
S pozdravem Karel

Odpověď na dotaz



Dobrý den Karle

Děkuji za Vaše slova v úvodu a souhlasím s tím, že je opravdu jedno, kde se Poradna nachází.

K českému překladu Pravidel a Vámi zmiňovanému výrazu "nahrazený" - "nahrazující". Je třeba vycházet co nejvíce přesně z anglického originálu. To je totiž skutečná a pravá golfová bible, kterou si pak národní asociace pod přisným dohledem a s detailní kontrolou R&A překládají na bázi licence do svých mateřských jazyků. Dalibor Procházka, který český překlad každé čtyři roky vytváří, je povinen neodchýlit se od originálu. V originálu je uvedeno Substituted, tedy je zdůrazněno, že určitým úkonem (spuštění / umístění míče) bylo dokonáno, protože původní míč v té chvíli již byl nahrazen. Je to logické, protože takhle neřešíte úmysl ale stav věci po nějakém úkonu. "Nahrazující" míč by byl takový, který ještě nebyl umístěn nebo spuštěn (ať už v rámci Pravidel nebo proti nim) a tudíž by jej Pravidla do doby, než byl "nahrazený", nepotřebovala řešit. Nahrazený míč se vztahuje k míči původnímu, proto zde mluvíme o nahrazeném (původním) míči.

Pak je dobré si připomenout že všechno, co se týká takových úkonů, je vztaženo k situaci, kdy je potřeba zjistit, zda míč je ve hře a zda se do ní dostal v souladu s Pravidly či nikoliv.

Příručka rozhodčího vznikla v přímé spolupráci s kolegou Jiřím Kubelíkem a při kozultacích s dalšími kolegy rozhodčími. Především to byli Václav Janoušek, Bolek Bobčík, Péťa Tuček a Dalibor Procházka. V současné době není distribuována žádným veřejným kanálem a leží u mne v počítači. Předpokládám, že se snad dostane mezi volně stažitelné dokumenty na stránkách České golfové federace. Její obsah není zaměřen na Pravidla, ale výkon funkce. Popisuje roli a definuje styl práce, pomáhá se systémy a řešením a také například napovídá, jaké pomůcky by rozhodčí měl mít na hřišti sebou. Pokud mi napíšete na adresu, kterou najdete na serveru ČGF v kategorii komisí (Komise pro hřiště, regionální STK Východ A nebo komise rozhodčích) pak Vám jsem schopen poslat jí v pdf.

Doufám, že jsem Vám pomohl. Díky za dotaz.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019