Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč ve vodní překážce, nutno opakovat ránu z původního místa - není jiná varianta

A A A

Dobrý den, jamka č. 6, Cihelny. Hranice hřiště vlevo (bílé kolíky) okamžitě přechází v hranici vodní překážky (červené kolíky). Hráč z místa cca 150m před greenem svou 150m ránu zatáhl vlevo, takže skončil ve vodě (cca 30m od vlajky). Míč ale letěl tak, že nejdříve překročil hranici hřiště (out) a pak skončil ve vodě. Nelze tak najít průsečík dráhy a spojnice dvou sousedících červených kolíků. Takže zbývá pouze opakování rány dle 26.1/a. Je to tak ? Petr

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Petře nejspíš máte pravdu. Pokud totiž Váš popis situace není nepřesný nebo zkreslený (a bohužel věřím, že není), pak je šestka v Cihelnách velice špatně označena a je to naprosto nefér a nepřehledné území. Nicméně pokusím se bez možnosti vložení obrázku rozmotat situaci;

Pokud přímo v jedné linii navazuje aut na červené kolíky, pak je hřiště absolutně špatně označeno a otázka zní, zda je vůbec míč v podélné vodní překážce nebo v autu. Pro mne by v tomto konkrétním případě byl v autu, protože není možné najít referenční bod, kde naposledy překročil míč hranici podélné vodní překážky.

Pokud by ale od místa, kde se potkávají bílé a červené kolíky, vedla ještě kolmo na tuto spojnici linie z natěsno spojených bílých a červených kolíků (takže by bylo jasné, kde aut končí a kde začíná voda) pak je evidentní, že hráč má míč v podélné vodní překážce a také by bylo možné najít bod, kde míč naposledy překročil hranici této překážky. Z tohoto základu budeme vycházet. Je velký předpoklad, že najít místo pro úlevu podle Pravidla 26-1 bude v případě varianty b) - na linii spojující jamku a bod, kde míč naposledy překročil hranici překážky; a c) - do dvou holí ne blíže jamce od místa, kde naposledy překročil hranici podélné vodní překážky; skutečně prakticky nemožné. To opět dokazuje, že řešení této části hřiště by nebylo ani v tomto případě správné. Hráč by pak skutečně měl pouze jedinou variantu a to vrátit se s jednou trestnou podle Prav. 26-1 a na původní místo.

Takže Petře až budete hrát zase v Cihelnách, prosím upozorněte je na tuto situaci. nevím, jestli jste se do ní dostal Vy nebo někdo z kamarádů, ale určitě to pro vás nebylo nic příjemného.

Díky za dotaz a hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019