Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Ještě jednou -Volné přírodní předměty

A A A

Dobrý den přeje Petr,
děkuji za odpověď, ale při posuzování této situace jsem vycházel především z toho, že hráč, který hraje z pole (ferveje, rafu atd) s m ě r e m na jamkoviště si podle Pravidla 13-2 nemůže vylepšovat směr hry, ani v prodloužení za jamku…. Myslím si, že toto pravidlo nedává možnost si před zamýšleným úderem a to nejen před čipem na jamkoviště si tento prostor “uklidit” od volných přírodních předmětů. Je samozřejmé, že toto je možné, pokud už hráč provádí úder na jamkovišti - patuje- a proto je mu toto odstranění Pravidly povoleno (16-1) tak jak je tomu podobně pokud zahrává úder z odpaliště (11-1)

Děkuji za upřesnění, s úctou Petr Neoral

Odpověď na dotaz



Dobrý den Petře

Vaše úvaha vychází z Pravidla 13-2, které jste možná nedočetl až do konce. Pojďme si ho sem přenést pro lepší názornost:
13-2. Zlepšení polohy míče, prostoru zamýšleného postoje nebo švihu nebo směru hry
Hráč si nesmí zlepšit ani nikomu dovolit, aby mu zlepšil:
• polohu míče,
• prostor zamýšleného postoje nebo švihu,
• směr hry ani jeho přiměřené prodloužení za jamku, nebo
• prostor, do kterého bude spouštět nebo umisťovat míč;
a to žádným z následujících způsobů:
• přitlačením hole k zemi,
• odsunutím, ohnutím nebo zlomením čehokoli rostoucího nebo upevněného (včetně nepohyblivých závad a objektů označujících hranice hřiště),
• vytvořením nebo odstraněním nerovnosti povrchu,
• odstraněním nebo stlačením písku, volné zeminy, vráceného drnu nebo jiného kusu trávníku, nebo
• odstraněním rosy, jinovatky nebo vody.

Hráč není nicméně potrestán, pokud se tak stane:
• lehkým přiložení hole k zemi při založení za míč,
• při řádném zaujímání postoje,
• při provádění úderu nebo při nápřahu k úderu, pokud hráč úder dokončí,
• při vytváření nebo odstraňování nerovnosti na povrchu odpaliště (Pravidlo 11-1) nebo při odstraňování rosy, jinovatky nebo vody z odpaliště, nebo
• při odstraňování písku nebo volné zeminy na jamkovišti nebo při opravě poškození na jamkovišti (Pravidlo 16-1).
Výjimka: Míč v překážce - viz Pravidlo 13-4.


Právě ta vyboldovaná část Pravidla 13-2 říká, co přesně se nesmí. O odstranění volných přírodních předmětů tady není ani písmenko. A taky připomínám znovu Pravidlo 23, kde je jasně dáno, že každý volný přírodní předmět může být beztrestně odstraněn kromě případu, kdy tento předmět i míč leží ve stejné překážce nebo se jí dotýkají a že Volný přírodní předmět je podle Definice i písek a volná zemina na greenu. Jde o to, že písek na greenu se smí odstranit, jinde ne. A protože hráč odstranil písek na greenu, tak si tím nic nezlepšil, protože se nedopustil porušení Pravidla 13-2 v souvislosti s vyboldovanou částí popisující co přesně se nesmí.

A ještě jedna věc - hráč tím nesmí zdržovat hru ale písek a volnou zeminu smí odstranit jen pokud písek a volná zemina leží na greenu i bez ohledu na to, jestli míč už na greenu je nebo není.

Snad je to už nyní zase trošku srozumitelnější.
Díky za dotaz Petře!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019