Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zahozený míček

A A A

Při turnaji můj míček doletěl ke flightu přede mnou (upozornili jsem na nebezpečí voláním fór) - míč nakonec jen dojel pod nohy hráčů na greenu a zůstal tam stát. Jeden z hráčů však můj míček vzal a zahodil mimo hřiště s tím, že na to má právo, když jsem je ohrozil. Stěžoval jsem si u rozhodčího turnaje, ten mi sdělil, že se hráč nechoval správně, ale že v pravidlech na toto není pamatováno a nemůže mu udělit žádný trest. Já sám sem si danou jamku škrtl.

Jaký je výklad pravidel? Díky.
Josef

Odpověď na dotaz



Dobrý den Josefe

Hráč se správně nechoval (právě tak jako se to moc nepovedlo Vám) a pravda je, že sice je možné trestat za porušení Etikety, ale jen ve vážných případech, mezi které tento nepatří.

Je škoda, že jste jamku škrtnul, protože se jednalo naprosto evidentně o velice jednoduchý případ, kdy Míčem v klidu (předpokládám, že míč se zastavil, než jím zmíněný kolega mrštil do autu) pohne vnější vliv, takže budeme řešit případ popsaný Pravidlem 18-1. Text tohoto Pravidla jasně říká, že jestliže se míč v klidu pohne vnějším vlivem, není to trestné a míč se musí vrátit na původní místo. Také je důležitá Poznámka 1: Pokud míč, který se má vrátit na původní místo podle tohoto Pravidla, není okamžitě dosažitelný, může být nahrazen jiným míčem. Takže jste mohl sáhnout do bagu a v souladu s Pravidlem 20-3 ho umístit na místo na greenu, kde se Váš míč zastavil předtím, než byl zahozen. No a pokračovat dál bez jakéhokoliv trestu.

Díky za Váš dotaz Josefe.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019