Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Odstanění volných přírodních předmětů

A A A

Hráč čipoval z 5 metrů z rafu na grýn a před úderem odklidil písek na jamkovišti, který tam zřejmě zůstal po předchozí hře z bunkru. Je odstraňování volných přírodních předmětů povoleno i když hráč nehraje úder na jamkovišti?

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Postupnou logikou dojdeme k odpovědi na tento dotaz. Nejdřív si vezmeme k ruce Definice, kde je napsáno že; písek a volná zemina jsou volné přírodní předměty pouze na jamkovišti, ale nikde jinde. Z toho vyplývá, že písek ležící na greenu můžeme odstranit, protože na greenu jde o Volný přírodní předmět. V této definici není ani slovo o poloze míče, prostě jenom že je možné písek a volnou zeminu na greenu odstranit.
Další přichází na řadu Pravidlo 23, Volné přírodní předměty, kde se nachází zmínka týkající se polohy míče; Každý volný přírodní předmět může být beztrestně odstraněn kromě případu, kdy tento předmět i míč leží ve stejné překážce nebo se jí dotýkají. Náš případ to ale není, protože hráč přihrává z roughu mimo green. Žádné další upřesnění tu nenajdeme a tak platí klasická teze; co není zakázáno, je povoleno.

Závěrem - ano, je možné odstraňovat volné přírodní předměty kdekoliv a kdykoliv s výjimkou, kdy míč a Volný přírodní předmět leží ve stejné překážce, ano - hráč smí odstranit písek na greenu předtím, než zahraje na tento green příhru z pozice mimo green.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019