Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra a stromky

A A A

Vaše odpověď na minulý dotaz mě přivedla k přemýšlení, jehož výsledkem je nejistota - takže prosím o odborný komentář k následujícím praktickým situacím:

1. Pokud míček leží blízko stromkům neoznačeným jako půda v opravě, mohu podle pravidla 13-2 např. částí těla "zalézt do stromku" (ohnout při tom větve) a odehrát ránu? (Podle pravidel vlastně nemohu, ale nebudu potrestán.) Rozumím pravidlům správně, že ale za této situace nemohu dát "probešlág"? Nejednou člověk v obdobné situaci posuzuje, zda se dá míček nějak vyklepnout nebo ho nezbývá prohlásit za nehratelný. Má možnost při tomto rozhodování, tedy jistě před zaujetím postoje pro uskutečnění rány, se zkusmo postavit do eventuálního postoje pro budoucí švih, přičemž dochází k ohnutí atp.?

2. Přímé navázání na Váš komentář v minulém dotazu k neničení stromků při "kamarádské rundě". Nezřídka se stává, že míč skončí v pozici, kdy stromek neoznačený jako půda v opravě nepřekáží samotné hře (dalšímu letu míče, nápřahu hole), ale při prošvihu dojde zřejmě ke kontaktu s možným poškozením větví. Je eticky přijatelné, pokud tuto situaci řešíme beztrestným dropem do nejbližšího bodu, kde již ke zbytečnému kontaktu nedojde?

Poradna je super a přeji všem jejím příznivcům, ať Vám vydrží trpělivost s námi stále se učícími, díky!
Pavel Novák

Odpověď na dotaz



Dobrý den Pavle

Odpověď na Vaše dotazy bude rozsáhlá, takže pojďme na to, ať to máme rozmotané.

Ad 1) Pokud stromek není označený (slovně, popisem v Místních pravidlech, modrým sprejem, modrou mašličkou...) a tudíž od něj není žádná úleva, můžete do něj nacouvat při dodržení Pravidel (neohýbat nic rukama, nic nelámat, nezaplétat do sebe...) bez problémů. Můžete si dát klidně i "probešlág", jen při něm nesmíte ulomit žádnou z větví tak, abyste si vylepšil předpokládaný prostor nápřahu nebo švihu. To všechno se týká i eventuelního zkusmého zaujetí postoje a teprve následného rozhodování, zda hrát míč jak leží nebo vzít úlevu.
Jiná věc ale je, a musím ji zmínit, když stromek naopak je chráněný. Pak záleží na definici v Místních pravidlech. Jestliže je stromek označen jako půda v opravě nebo jako nepohyblivá závada, je podstatné, zda je Místními pravidly nařízeno vzít úlevu. V případě, že to Místní pravidla nařizují, není možné do stromku couvat nebo něco ohýbat ani do něj mydlit a to ani při "probešlágu" a musíte vzít úlevu povinně.

Ad 2) Pokud hrajete bez úpravy handicapu mimo turnaj a nesoutěžní výsledky s kamarády nebo členy rodiny, pak bude jen na Vašich spoluhráčích a výšce sázky záležet, jestli Vám budou takový postup akceptovat. Pokud bude ve Vaší hře bránit mladý stromek (nebo dokonce sazenička) a dáte si míč stranou, abyste jí nepoškodil, měli by Vám všichni spoluhráči vyslovit pochvalu.

Jenom je potřeba nezvykat si na takové postupy natolik, že je pak budeme provádět i při turnajovém provozu a při hře na úpravu handicapu. Tam by se nám to nemuselo vyplatit... ;o)

Stejně jako Vy doufám, že se najde dost kolegů a kolegyň, kteří se zeptají na všechno, co jim nebude jasné a zřejmé. A já slibuji, že v sobě najdu dostatek trpělivosti, abych co nejlépe a nejdříve odpověděl!

Pavle díky a hezkou hru.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019