Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Ztracený - nehratelný (?) míček

A A A

Dobrý den,
chtěl bych se prosím zeptat co mám dělat když:
Svůj míč zahraji ke žlutému kolíku (míč je nalepen přímo na něm) ale ne ve vodní překážce. Tím pádem si mohu kolík vytahnout. Při vytahování kolíku mi ale míček zapadne do diry po něm. Míč vidím,ale vytáhnout ho nelze. Jaký by byl tedy postup?
Děkuji za odpověď
Michal N.

Odpověď na dotaz



Dobré jitro Michale

Hned pro začátek musíme opravit několik důležitých pojmů. Opravy budou vycházet opět z definic a taky z Pravidla 24-1.

Začneme veledůležitou definicí hranic Vodní překážky;
Vodní překážka (Water Hazard) "Vodní překážka" je jakékoli moře, jezero, rybník, řeka, strouha, odvodňovací příkop nebo jiný otevřený vodní tok (bez ohledu na to, zda obsahuje nebo neobsahuje vodu) a cokoli na hřišti, co je podobné povahy. Veškerá půda a voda uvnitř vodní překážky jsou její součástí.
Pokud jsou hranice vodní překážky vyznačeny kolíky, kolíky samy jsou uvnitř vodní překážky a hranice vodní překážky je dána spojnicí vnějších bodů sousedních kolíků v úrovni země. Jestliže jsou k vyznačení vodní překážky použity jak kolíky tak i čáry, pak kolíky vodní překážku označují a čáry vymezují její hranice. Jestliže je hranice vodní překážky určena čárou na zemi, nachází se sama čára uvnitř vodní překážky. Hranice vodní překážky se promítají svisle vzhůru i dolů.
Míč je ve vodní překážce, jestliže v ní leží nebo se jí jakkoli dotýká.
Kolíky označující vodní překážku nebo vyznačující její hranice jsou závady.

Z tohoto textu vyplývá, že pokud se míč pouze dotýká kolíku označujícího Vodní překážku, pak už je ve vodní překážce.

Kolík ale můžete vytáhnout i tak. Výše jsme se dočetli, že kolíky jsou závadami. Zatím jsem se nikdy nesetkal s tím, že by kolíky u vodní překážky byly zabetonovány. A protože s nimi lze pohnout, jde o závady pohyblivé. Pak s nimi lze pohnout i v tomto případě. To zase určuje Pravidlo 24-1, ve kterém je tato zásadní věta;
a) jestliže míč neleží v závadě nebo na závadě, smí se závada odstranit. Pokud se míč pohne, musí se vrátit na původní místo. Jestliže se míč pohnul v přímé souvislosti s odstraňováním závady, není to trestné.
Protože Pravidlo 24-1 neupřesňuje kdy a kde se smí pohyblivá závada odstranit, je zřejmé, že se tak smí konat kdekoliv na hřišti. Koneckonců je to logické. Když vám někdo odhodí do vodní překážky plechovku od piva, proč byste měl být vy jako hráč trestán za pitomost někoho jiného ve chvíli, kdy chcete z vodní překážky míč zahrát jak leží, a tedy beztrestně. Plechovku vezmete, strčíte si ji (bohužel) do svého bagu a vyhodíte u nejbližšího odpaďáku, ale hlavně můžete odehrát míč.

Takže v našem případě míč je ve vodní překážce, ale můžeme odstranit pohyblivou závadu a když se přitom míč pohne, je to beztrestné, jen ho musíme umístit zpátky. Přichází na řadu další část Pravidel, která je tak často podceňována. Jde o Poznámku u Pravidla 24-1, ve které se dozvídáme další důležitou část našeho příběhu. Pokud není míč, který se má spustit nebo umístit podle tohoto Pravidla, okamžitě dosažitelný, může být nahrazen jiným míčem. Takže vyndáme z bagu další míč, ten umístíme do původní polohy (nejde li, hledáme co nejbližší co nejpodobnější polohu, ne blíže jamce), protože míč je stále ve vodní překážce (vytažením kolíku ani hledáním podobné polohy v případě, že míč nejde umístit přesně na původní místo, se na tom nic nemění!!!) bez založení odehrajeme ránu a takto provedená nám celá tato akce prošla bez jediné trestné rány.

Díky za prima dotaz Michale!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019