Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Podélná voda

A A A

Dobrý den, včera se mi při tréninkovém kole stala tato příhoda. Drajv jsem zahrál do podélné vody, avšak do poměrně hratelné pozice. Při zkoumání polohy míčku jsem pohnul ulomenou větvičkou, ležící na zemi. Následně jsem zahrál tak nešťastně, že jsem trefil strom a od něj míček zasáhl mě a skončil v nehratelné pozici. Rozhodl jsem se jej dropovat dle pravidla o podélné vodě. Napočítal jsem si, že hraji již šestou ránu. Dopočítal jsem se správného čísla? Děkuji za odpověď a přeji všem krásnou hru bez podobných excesů. Jiří Mrňák

Odpověď na dotaz



Dobrý večer

I Vám patří omluva za pozdní reakci, stejně jako kolegovi před Vámi.

Takže; drive = 1.rána, pohnutí větvičkou (volný přírodní předmět ve vodní překážce) = 2 trestné podle Pravidla 13-4c, nešťastně zahraná rána do stromu = 4.rána, zásah hráče = 1 trestná rána podle Pravidla 19-2, úleva od vodní překážky = 1 trestná rána podle Pravidla 26-1. To znamená, že po dropu budete hrát sedmou ránu.

A pro všechny: nezapomínejte, že ve vodní překážce neexistuje možnost prohlásit míč za nehratelný. I když v tomto případě se spíš jednalo pouze o popis situace, v jaké se míč po zásahu stromu a hráče ocitnul.

Tak hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019