Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nehratelna lopta

A A A

Dobry den,
chcel by som sa Vas spytat na ujasnenie pravidla o nehratelnej lopte.

Zahram loptu tak, ze skonci v korune stromu napr. 3m nad zemou, ale vidim ju a viem ju identifikovat (myslim, ze sa to stalo teraz niekomu na European Tour v Dubai, ze ju identifikoval dalekohladom na strome), ze je to moja lopta (vidim moju znacku). Prehlasim ju za nahratelnu (ak sa nenachadza vo vodnej prekazke, mozem kedykolvek).

Teraz mam 3 moznosti (+1 trestna rana):
1) hrat z povodneho miesta - ok
2) dropnut na spojnici lopta jamka lubovolne dozadu - ok
3) dropnut na vzdialenost 2 palic, nie blizsie k jamke - ?

Chcem sa opytat ci moznost cislo 3) viem v danej situacii vyuzit, kedze lopta lezi na strome a vzdialenost 2 palic mi nemusi dosiahnut na zem alebo sa mylim a je to na vzdialenost 2 palic od miesta premietnuteho kolmo k zemi?

Dakujem za odpoved
S pozdravom
Robert

Odpověď na dotaz



Dobrý den Roberte

Moc děkuji za hezký dotaz. Bohužel se mýlíte. Tedy, z hlediska řešení této situace vlastně bohudík. Ano, je to přesně tak, jak popisujete v závěru posledního odstavce. Pro nehratelný míč ležící v koruně stromu smíte využít i variantu c) v Pravidle 28 a to tak, že vyměřovat perimetr dvou holí budete od svislého průmětu polohy míče na zemský povrch. Prostě kolmo pod míčem vrazíte do země týčko, to bude simulovat polohu míče a od něj se budou měřit dvě hole. Snad jen drobnost; jestliže hráč nemůže svůj původní míč v tomto případě setřást nebo si pro něj dolézt, může beztrestně vzít z bagu jiný a nahradit jej.

Díky za dotaz!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019