Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

IDNES snad raději opravdu NEE

A A A

Dobrý den,
nemohl jsem si pomoci a schválně se na ony inkriminované stránky golf.idnes proklikal a co jsem se tam od autora pana Petra Procházky nedočetl:

Stává se, že nedbalejší hráč nechá míč na greenu ležet, ten patující se dobře netrefí a dojde k ťukanci. To jsou dvě trestné – hádejte, pro koho? Samozřejmě pro toho, kdo tam míč nechal ležet. Zdroj: http://golf.idnes.cz/golfove-prohresky-8-kapitola-pro-par-spinavych-centimetru-pn7-/golfove-turnaje.asp?c=A101208_231526_golfove-turnaje_jok

No já nevím, co si o tom mám myslet?? Snad jen i v letošním roce je "míčem ve hře" ten míč, který jede po grýnu a je tedy vychýlen tím stojícím a nezvednutým míčkem. Nebo je to snad nově opačně?
Ačkoli, pravda, už jsem takový výklad taky zažil a jako začítečníku mi jedna paní "mázla" dvě trestné za to, že se jí zahraný a dost netrefený putt trefil do mého stojícího.

Petr Hoček

Odpověď na dotaz



Dobrý den, Petře, ještě jednou

Přesná definice týkající se problému popisovaného na ides.cz se jmenuje míč v pohybu vychýlen jiným míčem v klidu a vše najdeme v Pravidle 19-5a).

Ano, jestliže zahraji na greenu putt a trefím míč svého spoluhráče, dostanu dvě trestné samozřejmě JÁ, nikoliv ten, kdo "tam nechal ležet svůj míč".

A jestli dovolíte, využiji Váš popis ještě k jednomu dovysvětlení pro všechny. Pokud nebudete souhlasit s názorem vašeho spoluhráče o udělení dvou trestných ran, nepodepisujte před odevzdáním score kartu do té doby, než vše rozhodne rozhodčí nebo Soutěžní výbor. Je to normální postup.

Díky za příspěvek!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019