Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

přikrytý míč v bunkeru

A A A

Dobrý den, byl jsem svědkem zajímavé situace, kdy kolega ve flightu zahrál nepřesnou ránu do protilehlé vyvýšené hrany bunkeru a odtud odskočil zpět. Z hrany bunkeru na míček dopadl vyražený kus drnu a zpola míček přikryl...jak v této situaci správně postupovat? Musím hrát míč, jak leží? Předpokládám, že ano?!
Předem děkuji.
Petr

Odpověď na dotaz



Petře dobrý večer.

Závěr Vašeho dotazu je tak sugestivní, že už teď se musím bránit, aby se někdo nedomníval, že jsem vašemu "předem děkuji" přizpůsobil odpověď... ;o)!

Ano, máte pravdu. Je to velice kuriózní situace, nicméně je to opět ukázka dosvědčující tvrzení, že golf není spravedlivý sport. Na pomoc si vezmeme dvě Rozhodnutí, ze kterých se dá (byť ani jedno nepopisuje tento případ) vyčíst důvod, proč tomu tak je. Ale na úvod jen jasně a stručně - ano, v Pravidle 13-4 je psáno, že hráč se v překážce nesmí dotknout volného přírodního předmětu ani s ním pohnout. Takže ani v tomto případě to udělat prostě nesmí.

V Rozhodnutí 13-4/18 je položena otázka, zda hráč může odstranit "řízek", který mu přistál na jeho míči ležícím v bunkeru poté, co zahrál svoji ránu mimo bunker jeho spoluhráč ve flightu. V odpovědi se říká že ano, protože má nárok na stejné podmínky, jaké si vytvořil svojí vlastní ranou a povoluje se mu v tomto mimořádném případě podle Pravidla 1-4 (po právu a slušnosti) řízek odstranit. Hned v následujícím Rozhodnutí 13-4/18.5 se ptáme, jestli stejné řešení bude platit i v případě, kdy ze stromu na míč hráče v bunkeru spadne šiška. V odpovědi je třeba hledat filosofii a podstatu i pro Vámi zmiňovanou situaci; ne není to možné, protože princip popsaný v Rozhodnutí 13-4/18 je možné uplatnit pouze tehdy, jestliže změnu polohy míče zapříčinil úkon spoluhráče, nosiče nebo nějakého vnějšího vlivu a nikoliv tehdy, když se jedná o přírodní úkaz.

Opět přeloženo do češtiny - když si za to můžu sám, musím si to taky vychutnat až do konce a nemám šanci řízek z míče odstranit.

Díky za zajímavý dotaz Petře!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019