Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

26-1. Úleva pro míč ve vodní překážce

A A A

Dám ránu, nevíme, zda je ve vodě nebo ne. Mám tomu rozumět tak, že nesmím hrát provizorní? A že se musíme předem dohodnout, zda je ve vodě nebo není? 1. Když se dohodneme, že je: Mohu hrát nový s trestnou nebo dropovat u vody taky s trestnou. A když ale ten původní najdeme a není ve vodě, už ho nesmím hrát? 2. Když se dohodneme, že není: a. Mohu hrát provizorní a jít ho hledat? Když ho najdu, OK, když nenajdu, hraji provizorní. A co když ho najdu ve vodě? b. Anebo nesmím hrát provizorní a mám ho hledat? Když ho najdu, OK, když nenajdu, musím se vrátit a hrát nový. A co když ho najdu ve vodě? Tomáš Glatz

Odpověď na dotaz



Dobrý večer Tomáši

Pokud existuje možnost, že se míč ztratil mimo vodní překážku (blízko ní je křoví, vysoký rough, apod.), hráč smí zahrát provizorní míč vždy. Pokud je evidentně jasné (známé nebo prakticky jisté), že míč skončil ve vodní překážce, hráč nesmí zahrát provizoní míč nikdy. Spustí li v takovém případě míč blízko místa, odkud zahrál do vody, a zahraje pak z tohoto místa ránu, zahrál míč podle Pravidla 26-1a jako úlevu od vodní překážky s jednou trestnou a nejedná se o provizorní míč.

Ad 1) Pokud hráč bere úlevu od vodní překážky, spustí s jednou trestnou míč a odehraje ho a najde následně svůj původní míč, o kterém si myslel, že je ve vodě, mimo vodní překážku, pak už tímto původním míčem nesmí pokračovat.

Ad 2a) Hráč, pokud není jisté, že je jeho míč ve vodní překážce, nesmí brát úlevu podle Pravidla 26-1, tedy úlevu od vodní překážky. Naopak musí zahrát provizorní míč podle Prav. 27-1, čímž se varianta b) v dotazu stává irelevantní a není třeba ji posuzovat - opakuji: hráč v takovém případě musí podle 27-1 hrát provizorní míč z místa, odkud byla zahrána poslední. Pokud není původní míč nalezen a identifikován do pěti minut, hráč bude pokračovat ve hře provizorním míčem a připočítá si trestnou za ztracený míč. Pokud je původní míč nalezen do pěti minut, hráč musí pokračovat s míčem původním, protože ho má stále ve hře. Jestliže hráč svůj původní míč najde ve vodní překážce, pak může pokračovat původním míčem jak leží podle Pravidla 26-2 (tedy se nesmí dotknout holí půdy ani vody ve vodní překážce,... atd.) nebo může využít úlevy od vodní překážky s jednou trestnou podle možností, které mu skýtá Pravidlo 26-1 na vodní nebo podélné vodní překážce.

Hezkou hru Tome a opatrně okolo jezírek a potůčků!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019