Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Půda v opravě, modrý kolík

A A A

Dobrý den Michaeli,
srdečně Tě zdravím z jihu naší vlasti a přeji Ti vše dobré v novém roce.

Půda v opravě označená modrým kolíkem. Mohu míč prohlasit za nehratelný v půdě v opravě či ne? Pokud ano, tak postupuji podle pravidla o nehratelném míči? Pokud ne, tak musím najít nejbližší místo úlevy, bez trestu. Pokud je toto místo např. ve vysoké trávě, musím dropovat do této trávy a pak se rozhoduji jak budu postupovat. Hrát? Ale to nejde. Tak pravidlo o nehratelném míči? Pokud ano, a chci využít hru z původního místa odpalu a tady jsem dropoval beztrestně z půdy v opravě. Kde je to místo původního odpalu, nebo jak mám správně postupovat.

Děkuji za odpověď a věřím, že jsem se vyjádřil pochopitelně a pokud ne tak se Ti omlouvám.

Mirek Leština

Odpověď na dotaz



Míro rád si s tebou aspoň takhle po těch letech "popovídám"!

Nápodobně a doufám, že se zase potkáme při nějaké podobné příležitosti, jakou byly fantastické Czech National ProAm a Alps Tour na Mnichu!

Jasně - pokud prohlásíš v Půdě v opravě míč za nehratelný (což smíš), pak musíš postupovat podle Pravidla 28 s jednou trestnou (dvě hole od místa kde leží, na spojnici nebo na původní místo). Když budeš brát úlevu od Půdy v opravě - beztrestně - a nejbližší místo úlevy tě "vyžene" do vysoké trávy (šípkového keře, mezi stromky...) a hrát nejde = míč je nehratelný, pak ti bohužel zbývají z řešení podle Pravidla 28 jen dvě možnosti, tedy dvě hole od místa, kam jsi míč dropnul, nebo spojnice jamka, místo - dozadu. Místo, odkud byla zahrána poslední rána (Prav. 28a) tímto postupem neexistuje a nemůže být využito.

Snad jsem ti i já odpověděl srozumitelně. Moc pozdravuj a díky za dotaz. Vážím si ho hlavně proto, že jsi se o něj podělil s ostatními a nenechal si ho "pro sebe" přestože jsme ho mohli řešit "soukromě". Ahoj a díky!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019