Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dvě jamky na jednom greenu ...

A A A

Tenhle na první pohled triviální dotaz mne napadnul na cvičném greenu, když jsem patoval na nejvzdálenější jamku a míček mi stále padal do jamky blíže ke mně. Pak jsem si uvědomil že na hřišti, kde občas hraji, je společný green pro více jamek (Trhový Štěpánov - jamka 3+4) a podobná situace může nastat při hře. Jaký je status druhé jamky na greenu? Nepohyblivá závada? Pevně umístěná nepohlyblivá závada na greenu mi připadá dost nefér... V pravidlech ani v rozhodnutích (jamka, nepohyblivé závady) jsme to nenašel.
Michal

Odpověď na dotaz



Dobrý večer Michale

V dobách minulých byla taková situace třeba i na greenech 9 a 18 na Karlštejně (dlouho už jsou tato dvě jamkoviště oddělena pruhem semiroughu), stejně tak tomu je i na Case Sereně na greenech 5 a 7 a nejslavnější dvojité greeny vůbec má Old Course v StAndrews. Takže je vidět, že se jedná o relativně "normální situaci".

A proto také nepřekvapí, že se o dvou jamkách na greenu dočtete i v klasické pravidlové knížce. Jenom je to jaksi trochu "zakukleno"... Kde hledat?
Na straně 27 českého překladu Pravidel začíná druhý oddíl brožurky, na který se dost často zapomíná a mnoho hráčů se tváří velice překvapeně, když přijde na přetřes při pravidlovém řešení. Tento oddíl je nesmírně důležitý. Nese název Definice. Neodpustím si trochu mentorování a Michale prosím, neberete si to osobně, je to vzkaz na všechny strany. Při StAndrews & Jacques Leglise Trophies v Mariánských Lázních "šéfoval" sboru rozhodčích hlavní "Richie" Palmer. I tento velezkušený sudí říkal, že si před zahájením každé sezony opakuje definice tak dlouho, až se je naučí nazpaměť. To by neuškodilo v první řadě žádnému hráči...

Projdeme si krok za krokem celou "konstrukci", abychom si osvětlili správný postup. V Definicích máme popsánu i Půdu v abnormálním stavu (str.37). Text zní:
"Půda v abnormálním stavu" zahrnuje náhodnou vodu, půdu v opravě a díru, hromádku či cestičku na hřišti vytvořenou norujícím zvířetem, plazem či ptákem.
Na následující straně najdeme rozsáhlou definici Půdy v opravě, ze které pro naše účely bude stačit ocitovat jenom první odstavec;
"Půda v opravě" je každá část hřiště, která tak byla označena z příkazu Soutěžního výboru nebo která byla za takovou prohlášena pověřeným zástupcem Soutěžního výboru. Veškerá půda, tráva, křoví, stromy a ostatní rostoucí rostliny v půdě v opravě jsou její součástí. Hromada materiálu určená k odvozu, stejně jako jáma vyhloubená správou hřiště, je půdou v opravě, a to i v případě, že tak není označena. Odřezky trávy nebo jiný materiál ponechaný na hřišti, které nejsou určeny odvozu, nejsou půdou v opravě, pokud to tak není označeno.
No a právě ta tučně uvedená jáma vyhloubená správou hřiště je naše milá jamka, na kterou právě nehrajeme a je na stejném greenu - pro jistotu; ve Štěpánově jamka č.3 když hraji na čtyřku a obráceně.

Veškeré postupy pak řeší Pravidlo 25-1 pod písmeny a)Překážení, jak postupovat při uplatňování beztrestné úlevy se dočtete pod b) Úleva a konečně pod písmenem c) řešíme anomálii, kdy míč není v půdě v abormálním stavu nalezen.

Michale díky za Váš dotaz, který (snad) pomohl Vám i dalším hráčům s orientací v Pravidlové knížce a se strukturou dohledávání postupů a řešení. Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019