Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nehratelný míč a provizorní míč 2

A A A

Dobrý den, děkuji za rozsáhlou odpověď, moc si toho cením. K tomu firemnímu turnaji jen zmíním, že šlo o pronajmutí hřiště firmou za účelem pobavit se a nikoli o oficiální turnaj. Proto zde žádný soutěžní výbor nebyl. Tak se omlouvám, že jsem Vás vyděsil. Ale vrátím se k vaší odpovědi: 1. Pokud míč v lese opravdu špatně leží (např. těsně u stromu), asi bych zvolil třetí možnost, protože si nemohu dovolit zlomit hůl jako to provedl Tiger. Tedy bych zvedl provizorní míč a hrál ránu z posledního místa, což je odpaliště. Pokud nyní trefím fervej, bude následovat čtvrtá rána, což mi na rány vychází nastejno (jako dvě, tři z lesa), akorát jsem nyní postupoval podle pravidel a navíc jsem zdržel vracením se na odpaliště všechny skupiny za sebou. Jaký je Váš názor, nejsou v tomto pravidla příliš přísná? 2. Je v souladu s pravidly možné neprovést identifikaci míče v lese úmyslně v limitu 5 min., přestože ho spoluhráči naleznou, aby byl považován za ztracený a dál hrát čtvrtou ránu míčem na ferveji? Už jste se někdy s tímto případem úmyslného odmítnutí setkal? Děkuji za odpovědi. Michal K.

Odpověď na dotaz



Michale dobrý večer

Moc mě těší Vaše reakce a věřím, že jste svým dotazem pomohl i dalším hráčům, kteří neměli jasno. pokud cílem turnaje bylo seznámit lidi s golfem a zahrát si jen tak, bez handicapů a jejich úprav, pak se opravdu zase tolik nestalo a tím pádem jsem mnohem klidnější ;o)

Ad 1) Kdyby Vám pozice nehratelného míče v lese nenabízela možnost dropovat do dvou holí ne blíž jamce a ani další varianta, tedy drop na spojnici místa, kde nehratelný míč ležel a jamky jakkoliv dozadu, by nebyla pro Vás přijatelná, pak se často stane, že návrat na původní místo (přestože "zdržujete" - jenže variantu hry z původního místa Vám kvůli tomu nikdo nemůže upřít) je skutečně řešením úsporným z hlediska materiálního vybavení i počtu ran. Pravidla v tomto případě podle mne nejsou přísná. Vždyť nabízejí tři varianty řešení. A halvně kalkulovat s tím, že už někde na fairwayi leží míč, není možné. Posloupnost byla taková, že byl možná ztracen původní míč, byl zahrán provizorní a pak byl původní nalezen. Takže se logicky musí řešit vše ve vztahu k pozici původního, nalezeného míče. Ono se totiž může stát, že se s ním vrátíte nahoru a zašihete ho do toho samého místa nebo do lesa na druhé straně fairwaye (karlovarská jedenáctka by mohla vyprávět). A najednou je situace úplně jiná, než když jste před chvílí chtěl pokračovat "provižnem" na fairwayi.

Ad 2) Vy vůbec do toho lesa nemusíte chodit hledat. Sice nelze prohlásit míč za ztracený a tím dát najevo, že si ho může najít kdo chce kdy chce, ale můžete pokračovat pěkně k provizornímu míči a pokud s ním zahrajete ránu z místa, které je blíž jamce, než je místo, kde se pravděpodobně ztratil Váš původní míč, pak je prostě ztracený i kdyby ho kdokoliv našel do pěti minut. Na druhou stranu nemůžete hledání Vašeho míče v lese zakazovat. A pokud ho někdo najde dřív, než odehrajete výše zmíněnou ránu provižnem blíž k jamce, pak ho musíte jít řešit, jak jsme si už vysvětlili.

S úmyslným odmítnutím identifikace nalezeného míče ve snaze pokračovat skvěle ležícím provizorním míčem uprostřed fairwaye jsem se ještě nesetkal. Nicméně pánové v R&A nebo USGA zřejmě ano, protože existuje krásné Rozhodnutí (27-13), které přímo o tomto případu pojednává. Říká, že protihráč (na jamky) nebo spoluhráč (na rány) takového hráče mají právo žádat Soutěžní výbor o rozhodnutí a tomu je pak doporučeno potrestat "vzpurného" hráče trestem diskvalifikace podle Prav. 33-7, tedy za vážné porušení etikety.

Díky za prima dotazy a hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019