Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Trénování před kolem a Provize/míč ve hře

A A A

Dobrý den,

předem se musím připojit a také poděkovat za velmi přínosnou poradnu. Rád bych se Vás zeptal na doplňující informace k dotazům pana M.K. "Převrtání jamek - trénink nebo ne?" a paní Evy "Musíš jít hledat.. ?".

Ad "Převrtání jamek - trénink nebo ne?"
Dle výjimky pravidla 7-1b je povoleno, před zahájením kola nebo rozehrávky, cvičné patování nebo přihrávání na prvním odpališti nebo blízko něj. Chtěl bych se Vás zeptat, jak daleko mi dovoluje definice "blízko něj" se vzdálit prvnímu odpališti a trénovat? Může to být třeba dvacet metrů/kroků? Mohu si vyzkoušet patování na grýnu, který se nachází v této vzdálenosti (blízkosti prvního odpaliště) a nehraje na něm nebo na něj nepřihrává žádná ze soutěžních skupin? Jsou krásná malá hriště, jako třeba GC Svratka 1932, kde díky omezenému prostoru jsou některé grýny a odpalište sobě velmi blízko, a před turnajem se kolem prvního odpaliště pohybuje spousta golfistů čekajících na svoje startovní časy. Dlouhou chvíli si krátí přihráváním či patováním, a občas se někomu míček zakutálí na jeden z blízkých grýnů. Stane-li se tak, je to trestné, tzn. DQ?

Ad "Musíš jít hledat.. ?"
Zde by mě zajímalo, jestli mohu provizi prohlásit za míč ve hře.
příklad: Jak popisuje paní Eva, zahraji z odpaliště do vysokého rafu s minimální šancí na nalezení míče, přesto budu doufat a dám si provizi. Původní míč najdu, ale zjistím/rozhodnu se, že je nehratelný. Dropováním s trestnou na délku dvou holí bych se z rafu na férvej nedostal, spojnice míč - jamka a drop kamkoli dozadu mi také nepomůže, protože bych se dostal až na odpaliště, poslední přijatelnou možností je opakovat ránu z původního místa - odpaliště. Vzhledem k tomu, že už jsem tak učinil, když jsem hrál provizi, mohu ji teď prohlásit za míč ve hře, i když byla původně zahrána za jiným účelem - pro případ ztráty míče? Snad jsem se v tom nezamotal a bude to pochopitelné :)

Ještě jsem si říkal, že by bylo fajn, kdyby se dotazy daly nějakou formou (diskuse či FAQ) doplňovat a aktualizovat, mnoho se jich odkazuje na již položené dotazy, stejně jako ten můj.

S pozdravem,
Cyril

Odpověď na dotaz



Dobré ráno Cyrile

Jsem rád, že Vám Poradna dobře slouží. Jdeme na odpovědi.

Termín "blízko něj" nemá žádnou definici. Dvacet metrů/kroků bych třeba já osobně bral rozhodně jako shodu s termínem "blízko něj". Je určitě v lidských silách jej naplnit. Rozhodně ale do termínu "blízko něj" nepatří green, byť je třeba i "zatraceně blízko něj". Toto Pravidlo je potřeba vnímat tak, že se snaží vytvářet podmínky pro všechny hráče stejné. V tomto konkrétním případě restriktivně. No a k případu ze Svratky: pokud by některý z hráčů zahrál ke greenu úmyslně a pak se tvářil, jako že "mu to tam dojelo omylem", vystavoval by se definitivně trestu DSQ. Ano, těžko by se taková věc prokazovala a asi by vznikl menší konflikt. Jenže je třeba si uvědomit, že hráč, který Pravidla ovládá a je ochoten hrát hru, kterou po něm vyžadují, by si trénování směrem ke greenu prostě odpustil, protože by nechtěl být považován za někoho, kdo "čítuje" a pak se musí obhajovat. Hráč by prostě nedopustil aby na něj padal stín podezření, že se chystá s něčím vyběhout.

K "prohlášení provizorního míče za míč ve hře". Takový proces Pravidla neznají a nepopisují, proto nelze takhle postupovat. Popíšu to pro zjednodušení "fyzicky";
- na fairwayi po drivech leží provižn, původní míč prostě nemám, nenajdu ho, nevidím ho do pěti minut povolených Pravidly = provižn je míčem ve hře, původní je ztracený.
- na fairwayi po drivech (blíž ke greenu, než je předpokládaná poloha původního míče) leží provižn, nejdu hledat a rovnou zahraju provižnem ránu (z místa, které je blíž...) = provižn se stává míčem ve hře, původní je ztracený
- na fairwayi po drivech leží provižn, jdu hledat a do pěti minut najdu původní míč = musím fyzicky řešit původní a provižn strčím zpátky do bagu, tedy v případě potřeby jít i zpět na odpaliště znovu zahrát ránu z odplaiště, protože fyzickým nalezením původního míče provižn jako kdyby přestal na tomto světě existovat.

Otázka struktury Poradny je věc, kterou od podzima s panem Paggiem řešíme. Chceme ale udělat jeden efektivní zásah do struktury, pokud k němu vůbec dojde. Po pravdě řečeno - odpovídání na česrtvé dotazy, byť se opakují - je vhodné, protože zdánlivě shodný, ale přitom pouze velice podobný dotaz (rozdíly v poloze míče, průběhu incidentu...) má často odlišné řešení. A pak by mohlo docházet k mylné interpretaci a hráči by třeba mohli použít řešení nevhodným způsobem. A pak - opakování je matkou moudrosti. I pro mne!

Takže díky moc za Vaše dotazy Cyrile a přeji hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019