Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Neoznačený míček na greenu

A A A

Dobrý den.
Předem svého dotazu bych se rád postavil do dlouhé řady a vyjádřil bych chválu na adresu poradny. Opravdu skvělá a přínosná činnost.

Při turnaji (hra na rány) se mi stalo, že při zvedání míčku na greenu jsem se zachoval nešikovně a cca 20cm nad zemí jsem držel v ruce zvednutý míček a nepoložené markovátko. Zvedání jsem v tu chvíli přerušil a zahlásil spoluhráčům problém. Celkem bylo jasné, že to bude za nějakou trestnou ránu.
První na čem jsme se shodli bylo, že asi bude potřeba vrátit míček na původní místo. To bylo jednoduché vzhledem ke krátkému pohybu, který jsem udělal. Dohráli jsme jamku a šli s pravidly řešit trest.
Logicky jsme začali s pravidly pro jamkoviště. 16-1: "Před tím, než je míč zvednut, musí být označena jeho poloha". Za porušení pravidla 16-1 ve hře na rány dvě trestné rány. Připsali jsme tedy dvě trestné a hráli dál.
Mám však i jedna pravidla, kde je v pravidle 16-1 u věty o zvednutí míče napsáno v závorce viz Pravidlo 20-1. Ve verzi, kterou jsme měli k dispozici na turnaji myslím odkaz na 20-1 nebyl.
20-1:". Jestliže není poloha míče označena, je hráč potrestán jednou trestnou ranou a míč se musí vrátit na původní místo"

Přikláněl bych se k variantě, že bude platit přísnější varianta vyžadující aplikaci 16-1, ale prostor pro jistou nejednoznačnost zde určitě je.

Děkuji za odpověď.
Ondra K.

Odpověď na dotaz



Dobrý den Ondřeji

Půjdeme krok za krokem. Ano, zvednutí neomarkovaného míče je problém. Jedná se o porušení Pravidla 16-1b, jenže toto Pravidlo se odkazuje na Pravidlo 20-1 a je tedy potřeba si uvědomit, že v takovém případě všechny tresty budou vycházet z porušení Pravidla, na které jsme odkázáni, tedy v tomto konkrétním případě tresty u Pravidla 20-1. Pokud byl míč umístěn korektně, pak celé počínání bude ohodnoceno (v souladu s Pravidlem 20-1) jednou trestnou ranou.

Teď by mne, Ondřeji, ale opravdu seriózně zajímalo, podle jakých Pravidel (myšleno jaká je, jak se jmenuje a jak vypadá konkrétní brožurka) jste rozhodovali o dvou trestných a jak vypadají ta druhá, kde jste našel odkaz na Pravidlo 20-1. Pak Vám budu schopen odpovědět i na souvislosti týkající se nejednoznačnosti výkladu... Prosím hoďte do Poradny další dotaz s popisem a já obratem vysvětlím, v čem je chyba. Uděláte to prosím pro sebe i pro ostatní golfisty? Díky!

No a závěrem se vrátím k úvodu: za sebe a za ostatní z golf.cz - Díky! Díky! Díky!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019