Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zavada a abnormalna poda?

A A A

Dobry den,

rad by som sa opytal na dva problemy, ktore som uz niekolko krat riesil, avsak nie som si isty ani po precitani pravidiel.

(1) Lopticku som zahral blizko nepohyblivej zavady (napr. pevny reklamny panel). Zavada mi nezavadza pri zaujati svihu. Zavada mi nezavadza dokonca ani pri perfektne prevedenom zamyslanom svihu. Avsak tu je problem. Ten svih by musel ist mimoriadne tesne popri zavade. Natolko tesne, ze sa bojim hrat plny zamyslany svih. Mam narok na ulavu? Na jednej strane musim uprimne uznat, ze zabrana mi nebrani v zamyslanom svihu (dokonale zahranom), na druhej strane ma zabrana natolko vyrusuje a ovplyvnuje, ze z ohladom na zdravie a moje palice, by som iba chippoval a nehral zamyslany uder, ak nemam ulavu.

(2) Cesticky na ihrisku su medzi obrubnikmi iba vysypane drobnymi kamienkami. Na niektorych miestach sa kamienky vplyvom dazda alebo bugin dostali aj mimo obrubnikov. A tym nemyslim 2-3 kamienky, ale vrstvicka az vrstva kamienkov, niekde aj 20-30cm od obrubnikov. Povedzme, ze mi lopticka skonci na takejto vrstvicke kamienkov. Cesticka mi nezavadza pri postoji, ani obrubniky pri svihu. Avsak kamienky umelo prinesene na ihrisko (vsetky su uplne biele...) mi jednoznacne zhorsuju poziciu, nehovoriac o skrabancoch na paliciach. Dobre uvazujem, ze tu mam asi smolu a nemam narok na ulavu, lebo cesticka je vymedzena obrubnikmi? A ako sa to posudzuje, ked by taka cesticka (miestnymi pravidlami oznacena ako zavada) nemala jasne okraje, niekde by bola sirsia niekde uzsia, niekde viac kamienkov, niekde menej...stacia potom jeden dva kamienky pod loptickou na ulavu?

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Ad 1) Překážení musí být fyzické a to v případě interference s postojem, prostorem nápřahu nebo švihu. Úplně jasně a zřetelně - buď "ta věc" překáží, nebo ne. A jestli něco je "těsně" (jde o milimetry) pak se asi budeme spíš bavit o tom, že překáží.

Ad 2) Rozhodnutí 23-14 řeší případ zpevněné cesty (nepohyblivá závada), která je tvořena Volnými přírodními předměty (například kamínky a štěrk). Otázka zní, jestli si hráč smí místo celkové úlevy od cesty pouze odstranit jednotlivé kamínky a zahrát míč jak leží. Odpověď zní že samozřejmě ano (je třeba dávat pozor, aby se při tom nepohnul míč!) a že se status volného přírodního předmětu nemění jen proto, že je součástí povrchu nepohyblivé závady - cesty.
Pro náš případ je toto Rozhodnutí funkční i obráceně. Jednotlivé kamínky z takové cesty, které jsou "mimo cestu" jsou stále Volné přírodní přeměty. Takže, se vší opatrností, je hráč může odstranit a nebude mít nárok na úlevu od nepohyblivé závady. Pokud oblast vyplaveného nebo vynošeného štěku bude spojená s cestou, pak je to stále cesta jako celek a hráč může využít úlevu.
Přesně z těchto důvodů se snažíme už několik let na Pilsner Urquell Czech PGA Tour a dva roky i na všech turnajích z oficiálního kalendáře ČGF připravovat hřiště podle metodik profesionálních turnajů a podobné oblasti vyjasňovat dodatečným značením. V tomto případě konkrétně bílou čarou jasně označující hranici nepohyblivé závady. Také správně sepsaná místní pravidla pomáhají v orientaci v takto něpřeehledných situacích, které mohou hráče vést do pravidlové chyby nebo vyvolají mezi hráči antipatické reakce.
Také by si s takovou oblastí mohla v některých případech lépe poradit správa hřiště, STK klubu nebo greenový výbor.

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019