Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Musíš jít hledat.. ?

A A A

Dobrý den,
prosím o zhodnocení správnosti postupu.

Situace: odpálím míč tragicky stranou do vysokého rafu (ne voda, ne aut + je to dost daleko na rychlé ověření polohy míče + z předchozích zkušeností vím, že stejně míč nenajdu nebo najdu, bude nehratelný a budu se vracet na odpaliště). Nechci jít hledat (z výše uvedených důvodů, tím pádem ani dávat provizi), tak hlásím, že s trestnou dávám další míč, a stavím ho na týčko. Vtom mě spoluhráčka zastaví a říká, že musím jít hledat, případně si mám dát provizi a jít hledat. Na podobnou situaci jsem narazila mockrát - spoluhráč trvá na tom, že musím jít hledat.

Já jsem názoru, že se můžu vždycky svobodně rozhodnout, že jít hledat nepůjdu a uvedu do hry jiný míč - udělím si přece "nejvyšší trest" (ztrátu vzdálenosti + rány) a navíc nezdržuji hru. Nicméně mám pochyby vzhledem k počtu lidí, kteří mě v mém postupu opravují.
Pokud se mýlím, ráda bych věděla, na základě kterého pravidla to tak je, a jednou provždy si už tuto situaci vyjasnila.

Jinak díky za tuto poradnu, píšete ji skvěle :-)
Eva

Odpověď na dotaz



Dobrý den Evo

Upřímné díky za pochvalu v závěru. A teď, když jsem se "poplácal po ramenou", tak Vám taky pomůžu, ať mají Vaše slova reálný důvod i ve Vašem případě ;o)

Dáme dohromady argumentaci, kterou budete používat příště ve chvíli, kdy Vás nějaký "znalec" Pravidel bude nutit hledat Váš míč. Máte naprostou pravdu ve všem, co jste uvedla, a pochyby můžete klidně pustit z hlavy. Protože:
27-1. Ztráta rány a vzdálenosti; Míč mimo hřiště; Míč nenalezen do pěti minut
a. Ztráta rány a vzdálenosti

Hráč může kdykoli s připočtením jedné trestné rány zahrát míč z místa, které je co nejblíže místu, odkud byla hrána předchozí rána (viz Pravidlo 20-5), tj. postupovat se ztrátou rány a vzdálenosti.
Jestliže hráč zahraje ránu z místa, odkud byla hrána předchozí rána, má se za to, že postupoval se ztrátou rány a vzdálenosti, pokud Pravidla nestanoví jinak.

- tady je uvedeno, že vždy máte právo s trestnou zahrát další ránu z místa, odkud jste už jednu ránu zahrála.

A teď další argument:
27-2. Provizorní míč
a. Postup

Jestliže míč může být ztracen mimo vodní překážku nebo může být mimo hřiště, může hráč, aby ušetřil čas, hrát provizorně další míč v souladu s Pravidlem 27-1. Hráč musí o svém úmyslu hrát provizorní míč uvědomit svého soupeře ve hře na jamky nebo zapisovatele nebo spoluhráče ve hře na rány a musí tento míč odehrát před tím, než on nebo jeho partner odejdou hledat původní míč.
Pokud tak neučiní a zahraje jiný míč, nejedná se o provizorní míč a tento míč se stává míčem ve hře s trestem ztráty rány a vzdálenosti (Pravidlo 27-1); původní míč je ztracen
.
Takže jediná doplňující a shrnující informace. Zahrajete "do kopru", natýčkujete a odehrajete další míč aniž byste řekla, že je provizorní = uvedla jste do hry nový míč a původní je tím pádem ztracen = nemusíte (a nikdo Vás nemůže nijak donutit) původní hledat. Naopak, vystavila byste se trestu za neoprávněné zdržování hry.

Doufám, že Vás odpověď nezklamala! Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019