Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

*2019 2 trestné z autu

A A A

Dobrý den pane Jone,
Mám dotaz ohledně kontroverzního pravidla 2 trestné po autu. Podle mě by mělo být striktně zakázané pro jakékoliv turnaje. Pro přátelskou hru je to na druhou stranu super. Ale bohužel jsem se setkal s tím, že bylo vyhlášeno na turnaji a navíc chybně vyhlášeno - dvě hole od protnutí autu. Ale k situaci: hráč zahrál odpal, pravděpodobně do autu, ne moc daleko. V tu chvíli zahlásil provizi, ovšem s tím, že v případě, že se provize "nepovede", použije pravidlo za 2 trestné z autu a provizi ruší. Jaké je ale správné řešení ? (Nakonec v autu těsně nebyl, tak jsme to nemuseli řešit).

Jinak nová pravidla velice vítám, i sporné dropování od kolen. Zabraňuje to situaci, kdy hráč dropoval 2x chybně (schválně) a pak umísťoval. Děkuji a přeji samá dobrá pravidla aby vám to také ulehčilo práci.

Tomáš

Odpověď na dotaz

*2019
Dobrý den Tomáši.

Nejdřív děkuji za sebe i za všechny své kolegy za vaše přání na konci dotazu.
Jen drobný nesouhlas s tím dropováním, naopak teď ti, kdo dropovat skutečně umí, využívají možnost redropu a následného umístění v plné míře. Od začátku roku jsem asistoval u několika desítek dropů, a vždy tam, kde měl postup drop - drop - umístění pro hráče/ku smysl, k tomu došlo. Od kolene se líp trefuje to, co trefit potřebujete... :)

Striktně zakázat pravidlo nelze. To by byl protimluv. Já vím, mluvíte o turnajích... Proto ale taky R&A pro turnaje toto místní pravidlo nedoporučuje. A přesně jak píšete vy, Tomáši - pro běžnou hru na hřišti, kde je opravdu plno lidí, je to lék na pomalou hru.
Správné řešení situace, ve které jste se ocitli, je následující (hráč si může prohlašovat, co chce, důležité je, jak se zachová):
Varianta 1 - původní míč je nalezen mimo aut: Nejjednodušší, hráč prostě pokračuje ve hře původním míčem.
Varianta 2 - původní míč není nalezen do tří minut a neexistuje předpoklad, že je v autu: Hráč pokračuje provizorním míčem a připočítá si jednu trestnou za ztracený míč (Pravidlo 18).
Varianta 3 - původní míč je nalezen v autu: Hráč musí připočítat jednu trestnou za aut a protože záměr Místního pravidla E5 je dát hráči rychlejší řešení v případě, že nezahrál provizorní míč, je na konci tohoto místního pravidla uvedeno následující:

Hráč nemůže využít tuto úlevu pro původní míč pokud:'
Je známo nebo prakticky jisté že se zastavil v trestném území, nebo
Hráč zahrál další míč provizorně se ztrátou rány a vzdálenosti


Ten poslední řádek je důležitý, to je přesně to, co se stalo. Tudíž spoluhráč ve variantě číslo 3 půjde hrát svůj provizorně zahraný míč. Pokud tak neučiní, zahraje podle Pravidla 14.7 z nesprávného místa, získá významnou výhodu a ve hře na rány bude DQ pokud neopraví, při stablefordu škrtne jamku.

Snad jsem ulehčil trochu situaci i vám, Tomáši. To, že organizátoři turnajů, soutěžní výbory a lidé pořádající turnaje v klubech jsou na tom se znalostí Pravidel často dost špatně, to bohužel platilo, platí a zřejmě platit bude. Snad ne dlouho... Díky za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019