Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Vodna prekazka - nevidim dopad

A A A

Dobry den,
predsa len mi to neda a zrejme sa priznam k "ohybaniu" pravidiel, aj ked to robim skor ako protest proti zlej architekture ihriska. 18ta jamka na ihrisku v Malackach je par 5, dvojity dogleg - doprava a doprava - s ostrovnym greenom spojenym s pevninou iba uzkou piesocnou (waste area, nie bunker) sijou. Specifikom je, ze vdaka dvojitemu doglegu je stred greenu tejto par 5 iba asi 145m od odpaliska, avsak medzi odpaliskom a greenom je vysoky borovicovy les, znaceny ako aut az po hranicu vody. Avsak strednym zelezom sa da pri dobrej rane dostat relativne lahko na green tejto par 5 uz prvou ranou (!!!). Majitel a architekt to strasne nerad vidi, ale na to mal mysliet skor... Kde je problem. Ked tam hram, tak si vzdy zoberiem radsej silnejsiu palicu, takze viac menej ratam s tym, ze optimalnou ranou prestrelim green, dropnem a hram na par 5 tretiu ranu ako chip pri greene, co je super. Kazda slabsie trafena konci na greene a mam putt na albatros, zle trafene samozrejme koncia v boroviciach a v aute. Problem je, ze nie je vidiet dopad lopty za stromami. Ak loptu solidne trafim, tak vidim, ci sa vzniesla nad prve stromy, ako pokracuje vysoko ponad dalsie a potom uz nema do coho narazit - stromy koncia tak 30-40 metrov pred greenom, kedze hram palicu, kde solidnou ranou nemozem byt kratsi ako je green. Potom obidem les, pridem ku greenu a bud tam najdem loptu, alebo ked nie, tak predpokladam, ze preletela green a podla hrubeho odhadu smeru si najdem miesto na dropnutie lopty na vzdialenejsej strane ostrova (postranna voda). Ostrovny green aj s uzkou sijou paralelnou s odpaliskom ma sirku minimalne 40 metrov, takze je to siroky ciel a da sa dobre odhadnut, ci lopta leti ponad green. Navyse neexistuje moznost, ze lopta je na greene alebo na tej siji ku greenu a nie je ju vidiet, nie je tam okolo ziadna vyssia trava. Proste bud je vo vode, alebo ju je vidiet. Samozrejme, ak by som mal pocit, ze lopta nesmerovala bezpecne na/ponad ostrov, pripadne siju, alebo, ze lopta leti privysoko a bude kratka, tak pokorne hram z odpaliska dalsiu (tretiu) ranu. Porusujem pravidla, ak si po dobrom udere dropujem loptu, ak povodnu nenajdem na greene a dokonca ani nenajdem pitchmark? (ak najdem pitchmark v smere od odpaliska, tam co ho ocakavam, tak to beriem za iste, ze lopta skoncila vo vode) Subjektivne predpokladam, ze je takmer iste, ze lopta skoncila vo vodnej prekazke, lebo vidim, ze do stromov nenarazila, vidim, ze ma smer na green alebo siju a viem, ze dobry uder 5kou zelezom nemozem dat iba 130 metrov (normalne hram 145-160m carry) aby nedoletela lopta na green.
Vopred dakujem,
Peto.
P.S. Na ihrisku hram zriedka a na turnaji mi tento postup zatial ziadne SF nepriniesol, takze z tohto pohladu som zatial ok, aj ked by bol moj postup nespravny.

Odpověď na dotaz



Dobrý den Peťo

Už vidím, jak si moji odpověď tisknete na papír a až se na Vás v Malackách někdo oboří, tak mu s ním začnete mávat před nosem... ;o) !!!!! Taky je potřeba dodat, že Malacky neznám a že nevím, jak konkrétní situace vypadá. Taky předpokládám, že mluvíme o greenu v červených kolících, tedy o podélné vodní překážce.
Pokud vše probíhá, jak jste popsal, pak teoreticky není důvod tvrdit, že něco není v pořádku. Věřím, že hráč je schopen posoudit, zda jeho rána překonala určitou vzdálenost, zda letěla v dobré výšce a jestli přeletěla green či nikoliv. Pokud by Vás někdo začal tlačit, že nevíte přesně, kde máte míč spustit, pak byste se mohl dostat do situace, že svoji teorii neuhádáte a budou Vám přiděleny dvě trestné za hru z nesprávného místa. Pokud se to bude řešit po odevzdání karty, může dojít k DSQ, pokud bude shledáno porušení Pravidla a vy nebudete mít trest v kartě.

Ale pak je tady ještě jedna věc. A to je bezpečnost hráčů, o které se zmiňuje Etiketa. Pokud by došlo k ohrožení hráčů (v tomto případě by se dalo považovat za úmyslné), mohl by citlivější člen Soutěžního výboru navrhnout DSQ za vážné porušení etikety. A nikdo by se asi moc nedivil.

Tak Peťo, díky za dotaz, hezkou hru (nejenom v Malackách) a na osmnáctce opatrně! A to ze všech úhlů pohledu.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019