Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

*2019 Odpaliště

A A A

Dobrý den pane Jone,

přeji Vám pěkné golfové i negolfové dny. Prosím o potvrzení či vyvrácení našeho řešení následující situace. Kolega na odpališti natýčkoval, zahrál a divil se. Míček se sice do pohybu dal, ale neprošel spojnicí kamenů. Chtěl pokračovat s míčem jak ležel. Protože se však hrálo o kafe, donutili jsme ho (samozřejmě argumenty) znovu natýčkovat a hrát 3. ránu opět z odpaliště. Kafe prohrál (nejen kvůli této události), bylo moc dobré.
Marek

PS:rád bych se přidal k chvále nových pravidel

Odpověď na dotaz

*2019

Dobrý večer Marku.

Vaše PS čtu rád. Nicméně se vám rozmotat situaci na odpališti nepodařilo. Správně váš kolega měl právo a možnost zahrát DRUHOU (!!!) ránu z odpaliště jak míč ležel i před lednem 2019, po lednu 2019 dokonce bude hrát druhou ránu i v případě, že si ZNOVU NATÝČKUJE...

Pojďme se podívat, kde je to napsáno:
6.2b Pravidla pro odpaliště
(6) Když míč ve hře leží na odpališti.
Jestliže hráčův míč ve hře se nachází na odpališti poté, co s ním hráč zahrál ránu (třeba nasazený míč po ráně, která ho zcela mine), nebo když s ním hráč využil nějakou úlevu, může hráč:
• Míč beztrestně zvednout nebo s ním pohnout (viz Pravidlo 9.4b, Výjimka 1), a
Odehrát tento míč nebo jakýkoli jiný míč odkudkoli z odpaliště, ať už z týčka nebo ze země podle bodu (2), včetně možnosti odehrát míč, jak leží.

Jak dřív tak i teď je nepodstatné, jestli míč po ráně protne kameny. I když míč při pokusu o ránu kompletně minete, rána se počítá a míč je ve hře. Pravidlo 6.2b specifikuje jak si počínat, když po ráně míč je opět / stále na odpališti (míněno právě to odpaliště, ze kterého jste začali hrát konkrétní jamku).

Trochu jste kolegu osolili... :))))))
Marku díky za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019