Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

*2019 Zaujatie postoja - nove pravidla

A A A

Dobry den a vsetko dobre do 2019! citam si nove pravidla a jedna vec ma zaujala. Myslel som si, ze ked zahram loptu napriklad do lesa, tak ked pomerne normalne zaujmem postoj a tym trochu ohnem konare nadomnou napriklad ramenami, alebo nizky porast kolenami (nic nezlomim, nic nezoslapnem a nic neohnem najskor rukou - vsetko sa ohne tak trosku pri beznom postoji), tak je to v poriadku. Ale teraz citam: 8.1a Nepovolené úkony (1) Odsunout, ohnout nebo ulomit nic z následujícího: • Rostoucí nebo připojený přírodní objekt, 8.1b Povolené úkony (6) Řádně zaujmout postoj, když přitom podnikne rozumné kroky, aby se dostal k míči a zaujal postoj. Avšak hráč přitom: • Nemá nárok na normální postoj nebo švih Cize, nemozem nic odsunut alebo ohnut A ZAROVEN nemam narok na normalny postoj. Z toho mi vyplyva, ze de facto pri zaujati postoja by som sa nemal dotykat ziadnych prirodnych predmetov, ktore pri riadnom postoji mozem co len trosku ohnut alebo odsunut. Nebolo v starych pravidlach, ze mam narok na normalny postoj, ak tym nic nezlomim? Alebo mierne odsunutie/ohnutie rastucich konarov ramenom a/alebo kolenom pri zaujati riadneho postoja su "rozumne kroky" v ramci pravidiel? (samozrejme nic z toho mi nezlepsuje priestor svihu, bavime sa cisto o postoji). Dakujem! Peto M.

Odpověď na dotaz

*2019
Dobrý den. Omlouvám se za prodlevu

Pokud hráč fér zaujme postoj, tedy nebude rukama nic lámat, ohýbat nebo někam zasunovat, nebo pokud nebude nohama přišlapávat záměrně k zemi větve, aby nevadily v nápřahu, pak není důvod trestat. Tak tomu bylo i v minulosti.
Mám obě ruce na holi, normálně zacouvám do keře, abych mohl odehrát míč. Při couvání za mnou něco praskne. Není problém.
Mám na holi jenom jednu ruku, couvám do keře, druhou rukou něco někam odsunu nebo to zlomím, aby se mi líp couvalo - mám problém za dvě trestné.
Mám obě ruce na holi, zacouvám do keře, v nápřahu mi těsně nad zemí vadí větev. Nadzvednu nohu, posunu jí větev někam kousek vedle a pak ji ještě přišlápnu, abych měl lepší nápřah - mám problém za dvě trestné.

Peťo líp to asi vysvětlit neumím ale snad to pomohlo. Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019