Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Trest za překročení počtu holí v bagu

A A A

Dobrý den, známým se stala během turnaje v jamkovce situace, kdy jeden účastník nastoupil do turnaje s nepovoleným počtem holí v bagu. Po odehrání 6-ti jamek si tohoto stavu všiml a vše dle pravidel nahlásil. Stav byl 4:2 pro něj (2 up). Pravidlo 4-4 jasně říká: "Po dohrání jamky, na níž bylo zjištěno porušení tohoto Pravidla, se upraví stav zápasu tak, že se odečte po jedné jamce za každou jamku, na níž došlo k porušení tohoto Pravidla. Nejvyšší trest v jednom kole je odečtení dvou jamek." Bohužel pořadatel turnaje (po poradě s jakýmsi rozhodčím) nepřisoudil trest 2 jamek, ale přisoudil trest 2 + 6 jamek, což mi přijde nepochopitelné. Můžete mi potvrdit či vyvrátit mé tvrzení, že měl následovat trest odečtení 2 jamek a tedy skóre po 6-ti jamkách mělo být 2:2 resp. AS? Děkuji Milan Tomeš

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Milane vidíte to naprosto přesně. Pravidlo 4-4a říká přesně to, co citujete beze zbytku správně. Jestliže v té chvíli vedl hráč, který porušil Pravidlo povolující celkový maximální počet holí ve výši 14, o dvě jamky, pak se stav zápasu měl upravit odečtením maximálního možného trestu za kolo, tedy celkem dvou jamek. Ve Vámi uvedeném případě by došlo ke srovnání skóre a po odehraných šesti jamkách by byl stav tohoto zápasu AS, neboli All Square, neboli plichta, neboli by se vlastně začínalo od nuly na odpališti sedmé jamky.

Perfektní posouzení! Mimochodem možná by stálo za to dostat se ke jménu "pořadatele" (byl to aspoň člen Soutěžního výboru?) a "jakéhosi" rozhodčího.

Hezkou hru Milane!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019