Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč zabořený ve svahu na greenu

A A A

Dobrý den pane Jone,

nejprve mi dovolte Vám poděkovat za mimořádně užitečnou práci, kterou děláte pro nás, amatérské golfisty, zodpovídáním golfových dotazů “z praxe”!

Skutkový popis situace:
Golfové hřiště Slapy, jamka č. 13, par 3. Míč se po drivu zavrtá do prudkého svahu na deštěm rozměklém greenu. Po příchodu na green je míč nejprve řádně označen a o čištěn, “kráter” po míči předpisově vypíchnut. Pak ale nastal problém. Vzhledem k extrémně prudkému svahu na greenu nebylo možné míč standardně vrátit zpět na omarkované místo, aniž by se míč samovolně nerozjel pryč. Jediné v tu chvíli použitelné praktické řešení bylo - míč “zatlačit” na greenu tak, aby byla gravitace alespoň na malou chvíli překonána.

Nyní k mému dotazu:
Šlo o postup “lege artis”? Bylo by možno v tomto bizardním případě vyzvat pravidla golfu na pomoc?

Velice děkuji za zodpovězení dotazu!
Aleš Eppinger

PS- par z toho samozřejmě nakonec nebyl, neboť míček z “důlku” vyskočil poněkud jiným směrem, než jsem potřeboval ;-)

Odpověď na dotaz



Dobrý den Aleši.

Postup se zatlačením míče do greenu se v této situaci jaksi sám nabízí, ale je to celé špatně... Správně je potřeba skutečně hledat, až se najde místo, kde míč zůstane stát. I když se může od původního místa dost vzdálit. Váš postup by - bohužel - za dvě trestné...

Já vám moc děkuji za dotaz Aleši a omlouvám se za pozdní odpověď!

PS - "On" to nahoře vidí, takže ten par prostě nedopustil... :))))





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018