Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dohravani jamky na greenu

A A A

Dobry den,
dik za skvelou Poradnu!!!

Jdu k veci:
jeden hrac lezi na greenu, druhy cipuje na green a po cipu se dostane blize k jamce ,nez hrac jiz lezici na greenu. Cipujici prohlasi,ze jamku dohrava.
Shodli jsme se , ze pri hre na rany ci stablef. je to pripustne(??? prav. 22/1 ???)-podobne jako pri puttovani a tam ani nezalezi,zda blize,ci dale-proste oznami,ze dohrava.Pri hre na jamky kolega tvrdi,ze by se jednalo o hru mimo poradi(prav. 10/1) a musel by tudiz mit souhlas protihrace.Prosime o osvetu,jak je to s dohravanim na greenu.

diky Honza

Odpověď na dotaz



Dobrý den Honzo.

1) Hra na rány (Stableford je forma hry na rány) - hra mimo pořadí je za těchto okolností beztrestná. Nejde ale o Pravidlo 22-1, nýbrž o Pravidlo 10-2b.
2) Hra na jamky, Pravidlo 10-1. Interpretace je trochu jiná. Pokud hráč zahraje mimo pořadí a soupeřovi se tenhle postup nelíbí (třeba proto, že hráč míč mimo pořadí zahrál míček do jamky), soupeř nechá hráče ránu beztrestně zopakovat. Pokud ale hráč mimo pořadí při jamkovce zahraje třeba do autu, byla by hloupost ho ránu nechat beztrestně opakovat a trestnou za aut mu tak umazat...

No a představte si, že Pravidla od ledna 2019 přímo vybízejí hráče, aby hráli mimo pořadí, pokud jsou připraveni a nemohou tím nikoho ohrozit...

Snad je to srozumitelné Honzo. Díky za dotaz!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019