Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Stavění

A A A

Dobrý den,
na fóru 19jamka.cz aktuálně vedeme debatu o Povoleném stavění. Konkrétně na grýnu. Je grýn v pojmu Nízko střižená plocha taky zahrnutý? Kam v pravidelch se mám obrátit abych obhájil nebo vyvrátil možnost stavění právě na grýnu? Osobně mi přijde nesmysl mít možnost si na grýnu, v mnohých případech zcela zásadně, vylepšit pozici míčku vůči jamkce jeho přemarkováním na šířku skórekarty. Zvednout a očistit ho mohu i bez povoleného stavění.

Našel jsem v dodatku I.3b, asi vzorové pravidlo, kde se nízko střižená plocha bere pouze v poli. Což grýn vylučuje. Je toto vzorové pravidlo / dodatek jak je v pravidlech napsán závazný? Může ho soutěžní výbor upravit tak, že definici POLE z textu vyřadí a umožní tak stavění i na grýnu?

Děkuji.

David.

Odpověď na dotaz



Dobrý den Davide...

1) Už jsem několikrát do Poradny psal (a taky několikrát na vlastní kůži zažil), že Soutěžní výbory jsou často skládány z nezkušených lidí a tak se člověk nestačí kolikrát ani divit, co se dá všechno "vymyslet". Máte pravdu v prvním odstavci, když píšete o nesmyslném vylepšování pozice na greenu.
1a) Použili jsme tento postup jednou a to v situaci, kdy stav greenů byl opravdu neskutečně žalostný a tohle (stavění na kartu na greenu) byla jediná aspoň trochu fér cesta, jak turnaj odehrát...
1b) Z toho vyplývá odpověď na dotaz, jestli Soutěžní výbor smí upravit vzorové místní pravidlo. Ano, smí.

2) Máte skvělé znalosti. Ano, v poli znamená nikoliv na greenu. Výše jsem uvedl odpověď na závaznost. Pokud Soutěžní výbor vynechal upřesnění "v poli", ať už z neznalosti nebo vědomě, pak umožnil (ať už oprávněně, jako my, nebo "neoprávněně) hráčům stavět i na greenu hrané jamky...

Někdo by mohl říct pro každého stejné, ale tady to právě přestává platit, protože ta karta přui puttování na greenu může opravdu hodně věcí vylepšit. Právě tak jako stavění na délku hole. To by v kombinaci s touto formulací (vynecháno "v poli") bylo pro férovost turnaje opravdu nechutné.

Díky za dotaz Davide a doufejme, že to byla chyba z neznalosti. To se dá napravit.





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019