Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Jeden golfista, žádný golfista?

A A A

Dobrý den,
takové platilo po stovky let pravidlo - kdo šel sám ve flightu, musel si počkat. Ani čtyřčlenný flight neměl povinnost ho pustit - to proto, aby se golfisté více kamarádili a měli snahu nechodit sami, ale s někým. Nyní už je to asi deset let, kdy má samotný golfista přednost. Dnes se nám stalo, že za naších čtyřflightem šlo vskutku osm flightů a v každém z nich pouze jeden hráč. Znamenalo to tedy, že jsme si měli udělat hodinovou či delší pauzu a všechny pustit před sebe?

Děkuji předem za odpověď,

Franišek Kolodrhník

Odpověď na dotaz



Dobrý den, Františku Kolodrhníku!

Zřejmě budete opravdový pamětník, "po stovky let platilo Pravidlo". Ale je zřejmé, že vám unikla aktualizace Pravidel v roce 2008, kdy se v části Etiketa u článku "Přednost na hřišti" poprvé objevil doplněk, že pojem "Skupina" zahrnuje i jednoho hráče. Takže už deset let to platí, jak - dá se vycítit že s trochou nespokojenosti - píšete. Samozřejmě že je na vás, jestli si dáte hodinovou pauzu nebo budete postupně rychlejší skupiny pouštět vždy ve vhodný okamžik... Já bych volil ten druhý postup.

Františku Kolodrhníku... Snad je to srozumitelné a pomůže vám to s orientací v již dosluhujících Pravidlech na pár posledních dní tohoto roku!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotaz



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018