Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zneuziti beztrestne ulevy?

A A A

Dobry den,
prosim o posouzeni nasledujici konkretni situace:

Karlstejn ,jamka c.7. Hrac z odpaliste posle mic doleva smer jamka c.6 a micek skonci u keru u asfaltove cesty.Pri pokracovani hry smerem k jamce c.7 jasny nehratelny mic a drop s trestnou.Hrac prohlasi,ze si bere beztrestny drop od asfalt.cesty, protoze pri hrani dalsi rany by stal na ni, nicmene tato rana by smerovala od jamky c.7 kamsi na green c.6.Zatim nic proti, hrat si muze kam chce.Nicmene po free dropu , kdy se krovi vlastne dostane mimo hru se hrac otoci hraje na jamku c.7 a ne v uvazovanem smeru , pro ktery si bral free drop. Je to v ramci pravidel? Mistni harcovnici tvrdi, ze uz to bylo takto ???lisacky??? reseno milionkrat.Je fakt,ze pravidla by mela pomahat, na PGA je k videni taky spousta veci, jak hraci dropuji a vyuzivaji pravidel tak, ze clovek jen zira.Snad jsem to popsal k pochopeni situace srozumitelne.Nicmene popis mozna neprehledne situace a nutnost zapojeni Vasi nezmerne obrazotvornosti me vede k tomu, jestli by nebylo dobre mit moznost k dotazu pripojit foto, nakresek a pod. k lepsimu popisu situace.

Diky za Vasi trpelivost, Honza.

Odpověď na dotaz



Dobrý den Honzo,

především díky za vaši trpělivost. Určité technické potíže jsou příčinou, proč odpovídám na dotaz tak pozdě.

Pokud hráč měl v dané situaci možnost skutečně hrát míč směrem na šestku a dropnul správně vzhledem k tomu, kam měl úmysl hrát (na šestku), pak skutečně je v pořádku, že po dropu zahrál ránu jinam (třeba na sedmičku). My říkáme, že po dropu se jedná o novou situaci. Nejde o kroucení Pravidel ale je to naopak přesný případ toho, že Pravidla mají úmysl vyvést hráče z prekérní situace a nabídnout mu řešení, byť nebude zcela "zadarmo".
Jinak letos při CGAT jsem tuhle situaci přesně v tomhle místě řešil hned se dvěma hráči... :)))

Díky za dotaz Honzo!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019