Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Stratena lopta na fairwayi

A A A

Pekny den zelam a vsetko dobre do 2011.
Predstavme si situaciu, kde zahram drive na stred fairwaye. Cely flight jednoznacne vidi loptu na fairwayi (nielen dopad, ale vidime stojacu loptu uprostred fairwaye). Po mne spoluhrac zahra do lesa, tak mu ideme pomoct. Potom prideme tam, kde sme videli moju loptu a ona tam nie je. Kedze sme boli v lese, tak sme nevideli, ci ju niekto zdvihol (clovek, zviera...), pripadne odohral niekto z ineho flightu. Tvrdim, ze si mozem beztrestne dropnut na predpokladanom mieste kde lezala, kedze lopta zmizla vdaka nejakemu vonkajsiemu vplyvu. Spravne?
Ak mam pravdu tak sa chcem spytat na rovnaku situaciu, avsak povedzme vidime iba dopad na stred fairwaye, potom lopta pokracuje za terennu vlnu - cize nevidime, kde zastala. Prideme za terennu vlnu a lopta tam nie je, napriek tomu, ze vsetci vo flighte sa zhodneme, ze "nemala sa kam stratit" kedze sme videli dopad a odskok, pritom vsade naokolo je siroka dlha fairway, alebo priestor, kde by sme akukolvek loptu jednoznacne videli. Meni sa situacia?

Odpověď na dotaz



Skvělý rok 2011 i vám

K prvnímu odstavci; nikoliv - nemůžete. Proč? Vezmeme si na pomoc znění Pravidel. Konkrétně Pravidla 18-1;
Mič v klidu se pohne
18-1. Vnějším vlivem
Jestliže se míč v klidu pohne vnějším vlivem, není to trestné a míč se musí vrátit na původní místo.
Poznámka: Je otázkou skutkové podstaty, zda míčem pohnul vnější vliv. Aby bylo možno použít toto Pravidlo, musí být známo nebo prakticky jisté, že se tak stalo. Jinak se míč musí hrát, jak leží, nebo se v případě, že není nalezen, musí postupovat podle Pravidla 27-1.
V překladu podle Pravidla o Ztraceném míči a tedy se musíte s jednou trestnou vrátit zpátky na místo, odkud jste naposledy zahál ránu. Termín známo nebo prakticky jisté neumožňuje hráči automatický výklad zmizení míče za všech okolností jako případ, kdy míčem stoprocentně pohnul vnější vliv.

Druhý odstavec: mění, ale výsledek je stejný - hráč má pět minut na to, aby svůj míč našel a identifikoval. Hráč svůj míč nemá - ztratil ho. S jednou trestnou půjde zpátky.

Hezkou hru

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019