Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Drop za červenou vodou

A A A

Dobrý den pane Jone,
Rád čtu vaší poradnu a moc Vám za ní děkuji. Nemyslel jsem si, že i já Vám napíšu dotaz, ale golf je tak pestrý a nabízí tak rozmanité situace, že „došlo“ i na mně.
Hráli jsme na Albatrosu a na 18té jamce skončila kolegovi druhá rána ve vodě. Přesně jsme stanovili místo, kde míč přešel do vody (byl to střed jazyka ferveje, kterým se pak musí jít zpět, aby se hráč dostal na můstek přes vodu) a on řekl, že bude dropovat po kružnici od jamky, tedy, že přejde můstek a bude dropovat už za vodou. Argumentoval tím, že je to celé jedna voda a že je důležité, aby se pohyboval po kružnici od jamky.
Bylo to správně?

Děkuji za odpověď
Aleš

Odpověď na dotaz



Dobrý den Aleši.

Ten popis (byť se tak netváří...) je trochu nepřesný na to, abych mohl 100% tvrdit že bylo všechno v pořádku. Tak to vezmeme torchu víc obecně.
V pořádku bylo všechno v případě, že se jednalo o situaci, kdy míč naposledy překročil hranici Podélné vodní překážky (červené kolíky - což bylo snad splněno, protože 18. je celá červená a jen potůček vytékající z jezera je žlutý. pokud tedy míč naposledy překročil "červenou vodu", pak hráč smí, podle Pravidla 26-1 c, míč dropnout následně:
c. jako další možnost pouze v případě, že míč naposledy překročil hranici podélné vodní překážky, spustit míč mimo tuto vodní překážku do vzdálenosti dvou délek hole (i) od místa, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky, avšak ne blíže jamce nebo (ii) od místa na protilehlé hranici vodní překážky, které je stejně vzdálené od jamky jako místo, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky, avšak ne blíže jamce.
Jestliže tedy kolega naplnil vše Pravidly dané, bylo všechno v pořádku.

Aleši já děkuji za dotaz a přeji hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018