Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dropování vodní překážky a následné překážení

A A A

Dobrý den, pane Jone,

rád bych se zeptal a následující situaci. Zahrál jsem drive vlevo, vlivem sklonu terénu a současnému stavu rafů (tedy žádná tráva a tvrdá půda) mi míček odskákal do vodní překážky (červená). Vodní překážka to je značením, fyzicky jsou to vzrostlé křoviska. Míček jsem našel, nebyl hratelný, tak si beru úlevu. Najdu místo na drop a dropuji (nevracím se na původní místo - odpaliště, ale dropuji na dvě hole od červené vody ne blíže jamce). Jak jsem psal, je terén svažitý k vodní překážce. Po dropu se míček samozřejmě odkutálí, díky absenci vyšší trávy skoro do vody znova. Protože to jsou ale křoviny, nelze se rozumně napřáhnout a míček odehrát.
Mohu v této situaci drop opakovat, protože mi překáží překážka, od které jsem si vzal úlevu? Toto jsem v pravidlech jako možnost nenašel. Jedinou možností by bylo tedy vzít si úlevu od nehratelného míče a proces opakovat "o dvě hole dále", kde by se situace opakovala a tak dále, než bych se po několika dropech a trestných dostal na rovnější plochu? Samozřejmě je to na škrtnutí jamky v tomto případě (vrátit na odpaliště se už nemůžu). Mohu tedy drop opakovat (a následně umístit), nebo mám smůlu a dropuji (s trestnými) než se mi povede se dostat mimo tuto oblast? Jasně, dropovat se musí umět, ale v tomto případě nevím, jak dropovat lépe, aby se míček nezakutálel na těchto holých zeminách :)

děkuji za informaci,
Petr Brňák

Odpověď na dotaz



Dobrý den Petře.

Na úvod si zopakujme zlomový moment z vašeho příběhu. Míč se po dropu zakutálel téměř do překážky. To je důležité. Kdyby v ní byl musíte povinně drop opakovat podle Pravidla 20-2 c) i). Pokud tedy není znovu v překážce, řešíme jinou situaci. A ano, bude se jednat o nehratelný míč. Bohužel neumím přesně říct, jak by to celé vypadalo. je možné, že by se nehratelný drop už při prvním pokusu zastavil v hratelné pozici, je možné, že by se míč zakutálel do překážky a vy byste musel beztrestně míč dropovat znovu...
Dám radši doporučení: Najdu si hezké místo, které bude blízko vodní překážky a bude takřka 100% jisté, že míč se do ní znova po dropu zakutálí, a kde to zároveň "půjde" hrát. Dropnu míč, ten se zakutálí za kolíky, musím povinně beztrestně dropovat znovu, dropnu, míč se zakutálí za kolíky, umisťuji na místo, kde se míč porpvé při druhém dropu dotknul země. Pokud jsem vybral dobře a taky dobře dropoval, mám míč v hratelné pozici s pouhou jednou terstnou za vodu. Náš "Pravidlový taťka" Václav Janoušek na každém školení rozhodčích říkal, že dropovat se musí umět... :)))

Moc díky za dotaz Petře a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018