Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize vs. ztráta rány a vzdálenosti

A A A

Hezký den, Michale,

radši se zeptám. Překvapila mě Vaše odpověď na otázku Patrika, ale možná jsem ji špatně pochopila.

Patrik se ptal na případ, kdy odpálim čočku z teečka, dopadne několik metrů předemnou do roughu, nevím na 100%, zda jo najdu, proto zahraju provizi. Krásná rána. Pak původní míček najdu. Já osobně žiju v tom, že pokud já nebo mojí spoluhráči můj původní míček najdou, provize je automaticky mimo hry a já buď musím hrát tento původní míček (nikoliv krásnou provizi) nebo ho výhlásim za nehratelný a s jednou trestní hraju buď z původních místa (z odpaliště) nebo dropuji 2 hole od nalezence, příp kamkoliv dozadu.

Vaše odpověď by teoreticky mohla být interpretována, že když se rozhodnu hrát radši 4. ránu krásnou provizí z faurwaye 200m od odpaliště než 2. ránu původním míčkem z roughu pár metrů od odpaliště, protože poloha provize se mi líbí víc, tak vlastně můžu. Děkuji:)

Tinka



Původní dotaz s původním názvem Markovanie, jelikož v otázce bylo víc dotazů:

Zahram z ticka, katastrofalna rana, par metrov predo mnou, asi by som ju nasiel. Otiickujem znova a zahram s trestnou dalsi uder. Odchadzam, najdem svoju prvu, ale neriesim, len ju zdvihnem a idem hrat z ferveje 4. uder.
Je to v poriadku.

Dakujem za odpoved a este raz za kopu dobrych rad
Pekny den

Patrik M.

Odpověď na dotaz

Dobrý den Patriku.

Tady je to naprosto správně. Uvedl jste do hry nový míč se ztrátou rány a vzdálenosti, tím pádem ten první je podle definice ztracen a už s ním nemůžete ve hře pokračovat. Jako další hrajete čtvrtou ránu.

Odpověď na dotaz



Dobrý den Tinko.

Uniká vám základní prvek Patrikovy hry. On nezahrál provizorní míč. Sám zmiňuje, že zahrál z odpaliště s trestnou. Proto byl ten původní ztracen.
Kdyby ale zahrál provizorní, pak je všechno jak píšete vy.

Hezkou hru a díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019