Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Vodní překážka: čeho se lze holí dotknout + zlomení větve

A A A

Dobrý den,

Vaše odpověď na dotaz \"Dotyk trávy holí ve vodní překážce\" mne přiměla k napsání dotazu, který by mi pomohl vyjasnit některé pochybnosti týkající se vodní překážky:

1) Na základě Vaší odpovědi na dotaz \"Dotyk trávy holí ve vodní překážce\" se zdá, že při cvičném švihu ve vodní překážce je možné se holí dotknout všeho, kromě vody a země. Chápu to správně?

Pamatuji si totiž, že v ilustrovaných pravidlech golfu jsem četl popis situace, kdy byl Lee Westwood potrestán za to, že se ve vodní překážce dotkl holí rákosu, což by ale bylo v rozporu s tím, že je možné se dotknout všeho kromě vody a země. (Knihu bohužel nemám, takže to nemohu detailně ověřit.) Nešlo o cvičný švih, a myslím, že hůl byla ve směru od míče. (V knize byla i fotka, rákos byl zhruba tak vysoký jako Lee Westwood.) Pokud náhodou, tento konkrétní případ znáte, budu vděčný za objasnění.

2) Mohu ve vodní překážce beztrestně zlomit větev stromu/keře při provádění cvičného švihu (za předpokladu, že tato zlomená větev mi nijak neusnadní mou ránu)?

3) Mohu ve vodní překážce beztrestně zlomit větev stromu/keře při odehrání míče? Je nějaký rozdíl v tom, zda se hůl pohybuje směrem od míče (nápřah) nebo už směrem k míči?

4) Pokud jde o dotazy výše, zůstane vše při starém i podle nových pravidel?

Děkuji za odpověď

Odpověď na dotaz



Dobrý den...

Nevím, jestli jde o stejného \"tazatele\" jako v dalších dvou nepodepsaných případech... Já jsem kdysi chtěl přestat na nepodepsané dotazy odpovídat. Jenže mi to ještě nikdy nedalo. A nedá mi to ani teď. Ale měl bych se nad tím zamyslet znova. To není póza. Souvisí to se vším okolo nás. Slušnost se vytrácí a arogance nabývá nebývalou moc. nechci tomu napomáhat ale ani netvrdím, že nepodepsaný dotaz je známkou arogantního jednání. Konec konců oslovujete a děkujete...

1) Chápete to správně. Viz text poznámky u Pravidla 13-4:
Poznámka: Hráč se smí kdykoli, a to i při založení za míč nebo při nápřahu k úderu, dotknout holí i jinak jakékoli závady, konstrukce prohlášené Soutěžním výborem za nedílnou součást hřiště nebo trávy, křoví, stromu nebo jiné rostoucí rostliny.

1a) V Ilustrovaných Pravidlech Golfu 2012-2015 je možné najít jiný příběh. Záměrně sem dávám link na video na Youtube, protože v tom příběhu jde o mnohem víc, než jenom pouhá Pravidla golfu.
Brian Davis
Brian se ve vodní překážce dotknul při nápřahu rákosu, který nerostl ale byl posekaný, ulomený, prostě byl volným přírodním předmětem... Za dvě... V play-off...

2) Pokud si nevylepšíte prostor postoje nebo švihu nebo směru hry pak je to beztrestné.

3) Při hraní úderu (včetně nápřahu k úderu) můžete kdekoliv kdykoliv zlomit co chcete. Musí to být opravdu způsobeno zahráním úderu. Případ z videa je jiný právě v tom, že se Brian při nápřahu nedotknul rostoucího rákosí, ale volného přírodního předmětu.

4) Tady musím všechny zklamat. Do hlubšího rozboru se až do uvolnění edice Pravidel 2019 + pouštět nebudu. Jen zopakuji - ano, Pravidla se ohledně chování v trestném území dočkala významných změn.

Prosím.
Michael Jon





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019