Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize

A A A

Dobry den,

Neni mi jasne za jakych okolnosti se provizorni mic stava micem ve hre. Kdyz provizi zahraji blize jamce nez pravdepodobne je prvni mic nic se nedeje a jde se hledat. Ale kdyz bych jeste nesel hledat, ale odehral provizorni mic, ktery tedy pravdebodobne je blize jamce nez prvni mic, stal by se micem ve hre (prvni je ztraceny)?
A jeste: Kdyz hrac nic nerekne a hraje druhy mic, kdyz si neni jisty, jestli jeho prvni skoncil v outu a pak zjisti, ze v outu neni muze jej hrat, nebo je jiz ztraceny, protoze nenahlasil provizi?
A co kdyz u hrace nikdo neni a on chce hrat provizi, ale nema to komu rict v te chvili?,musi to nekdo slyset? A jak se tedy hlasi spravne provize?

Dekuji moc za poradnu, hezky den,
Jan

Odpověď na dotaz



Dobrý den Jane.

Celá problematika vychází z (opět) opomíjených definic. Pojďme si definici ztraceného míče celou připomenout:
Míč je „ztracený“, jestliže:
a. není nalezen nebo identifikován hráčem jako jeho vlastní do 5 minut od okamžiku, kdy jej hráčova strana nebo některý z jejích nosičů začal hledat; nebo
b. hráč zahrál ránu provizorním míčem z místa, kde pravděpodobně leží původní míč, nebo z místa, které je blíže jamce než takovéto místo (viz Pravidlo 27-2b); nebo
c. hráč uvedl do hry jiný míč s trestem ztráty rány a vzdálenosti podle Pravidla 26-1a, 27-1 nebo 28a; nebo
d. hráč uvedl do hry jiný míč, protože bylo známo nebo prakticky jisté, že původním míčem, který nebyl nalezen, pohnul vnější vliv (viz Pravidlo 18-1), nebo že se původní míč nachází v závadě (viz Pravidlo 24-3), v půdě v abnormálním stavu (viz Pravidlo 25-1c) nebo ve vodní překážce (viz Pravidlo 26-1b nebo c); nebo
e. hráč zahrál ránu nahrazeným míčem.


A teď si opět pomohu vaším textem:
Neni mi jasne za jakych okolnosti se provizorni mic stava micem ve hre. Kdyz provizi zahraji blize (tady asi mělo spíš být dál od jamky...?) jamce nez pravdepodobne je prvni mic nic se nedeje a jde se hledat. Ale kdyz bych jeste nesel hledat, ale odehral provizorni mic, ktery tedy pravdebodobne je blize jamce nez prvni mic, stal by se micem ve hre (prvni je ztraceny)? Ano, pokud zahrajete ránu provizorním míčem z pozice, která je zhruba stejně daleko nebo dokonce blíž jamce, než je předpokládaná poloha míče původního, je původní míč ztracen.
A jeste: Kdyz hrac nic nerekne a hraje druhy mic, kdyz si neni jisty, jestli jeho prvni skoncil v outu a pak zjisti, ze v outu neni muze jej hrat, nebo je jiz ztraceny, protoze nenahlasil provizi? Nehlásil provizi, automaticky tím "ztratil" míč původní a už s ním nesmí pokračovat.
A co kdyz u hrace nikdo neni a on chce hrat provizi, ale nema to komu rict v te chvili?,musi to nekdo slyset? Na tohle pamatuje Rozhodnutí 27-2a/1.3 a říká, že v takovém případě je potřebné informovat zapisovatele nebo spoluhráče co nejrychleji je to možné.A jak se tedy hlasi spravne provize? Rozhodně je nejlepší říct jasně a srozumitelně svému zapisovateli / spoluhráči / soupeři "Budu hrát provizorní (míč)."

Díky za dotaz Jane a i vám hezkou hru!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019