Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

stratena lopta v piesku

A A A

Doby den.
V nasom klube momentalne menili piesky v bunkroch a ten je taky sypky, ze sa nam stala taka kuriozita, ze po vysokej rane hrac trafil bunker a lopta v tomto piesku doslovne zmizla. Videli sme, ze dopadla do bunkra ale ked sme tam prisli, bolo vidno len slabu stopu po dopade ale loptu nebolo vidno.Ako postupovat v takomto pripade?

Loptu sme nakoniec vyhrabali, bola zaborena asi 5 cm pod povrchom piesku.
Miro

Odpověď na dotaz


Dobrý den Miro.

Naprosto přesně vím, jak to vypadá. Hodně často nový písek působí tyhle problémy a předcházet se jim nedá. Aspoň do té doby, než písek díky povětrnostním podmínkám zhutní a je víc kompaktní.
Postup je stejný, jako kdekoliv jinde. Hráč má 5 minut na to, aby míč našel. Při hledání v bunkeru může v souladu s Pravidly při hledání míče použít ruce, hrábě, hůl, cokoliv.
(Pravidlo 12-1a)
Nebude trestán ani za to, když míčem při hledání v písku pohne. Když ho najde, musí se pokusit co nejvěrněji zrekonstruovat polohu (hlavně jde o hloubku) a smí před ránou nechat maou část míčku viditelnou. Řekněme půl centimetru čtevrečního, rozhodně ne víc, než centimetr čtevreční.

Hezkou hru Miro a trpělivost v bunkerech, pár měsíců to potrvá, než si písek sedne.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019