Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Neúmyslně trefený míček

A A A

Dobrý den,
někde jsem četl, že neúmyslně zahraný míček např. při patování nebo zkušebním švihu - se nepočítá, protože hráč neměl úmysl hrát. Nevím, je to pravda ?
Děkuji
Mareš

Odpověď na dotaz



Dobrý den pane Mareši

Neúmyslné pohnutí míčem ve hře se pouze nepočítá jako rána. Nicméně hráč si připíše jednu trestnou za pohnutí míčem v klidu a musí ho vrátit zpátky na původní místo.
Pokud ale hráč pohne míčem před první ránou třeba při cvičném švihu (nebo jinak, než úderem) na odpališti, pak trest nedostane, protože míč není před odehráním z odpaliště ve hře a proto nejde o pohnutí míčem v klidu.

Ale pozor! Pokud hráč na odpališti zahraje tzv. "luftšlág", neboli pouze promáchne, pak už míč ve hře je (protože měl v úmyslu jej zahrát a to, že ho netrefil ho nezbavuje povinnosti si ránu počítat) a pokud pak hráč zkusí cvičný švih a míčkem pohne, třeba i jen tak, že "průvanem" spadne z týčka, pak má jednu trestnou za pohnutí míčem v klidu.

Díky za dotaz a hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019