Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Aktuální informace o změně pravidel

A A A

Dobrý den pane Jone,
po delší době Vás opět pěkně zdravím. Rychle jsem zkoukl přehled změn v pravidlech, platných od ledna 2019. Dříve jsem vyjádřil lehké obavy o vliv těchto novinek na golf, hru jako takovou. Po přečtení textu, uveřejněného zde, 13.března, musím napsat, že mám pocit, u většiny úprav, pozitivní. Nicméně, stále mám v několika málo případech pocit divný (nečetl ani neviděl jsem zatím odkaz na anglický text „vše o nových pravidlech“ a možná je tam něco detailněji)…

Uvolnění pravidel na jamkovišti
Vše nové moc fajn, ale možnost patovat „s i bez“ praporkové tyče v jamce je, dle mého názoru, špatně… Představa běžné situace: všichni (jedno zda tři nebo čtyři) hráči míč na grínu, první patuje z největší vzdálenosti od jamky a chce tyč ven. Zahraje, když nedá, označí. Druhý hráč tyč chce do jamky… Třetí chce tyč ven… Co když druhý nedá a bude chtít zase tyč do jamky? Bude spousta manipulace s tyčí, chození po grínu… Všichni víme, jak to vypadá dnes s „umístěním“ tyče, když běžně nemá hráč kedíka, že? Když se „v pravidlech zjednodušuje,“ tak proč nebude platit, že jakmile jsou všechny míče na grínu, jde automaticky tyč mimo jamku (pochopitelně obsluha tyče při dlouhém patu je jasná; jo kdyby tak jamky byly povinně „nabílené“)?!

Uvolnění pravidel pro trestné oblasti (nynější v.p.)
Vše OK, ale co je myšleno v poslední větě „dotýkat se půdy nebo vody?“ Dotýkat se čím? Třeba i holí? Tedy na rozdíl od bankru můžu založit?

Uvolnění pravidel v bankru
OK, i když nejasné je: zákaz založit, tedy bez dotyku, ale dotek písku holí nebude obecně trestné… A dále, doplňková možnost je situace, kterou přesně určuje pouze definice nehratelného míče v bankru?

Méně striktní postupy
Když hráč nebude muset oznamovat zdvihnutí míče, doufám, že bude muset před tím alespoň označit jeho polohu týčkem..?

Podpora tempa hry
Známe to všichni a existují různé situace při hře a pohled na ně, tedy: od jakého momentu bude měřeno 40 vteřin..?

Omlouvám se všem za delší text, ale to víte, snažím se přemýšlet. Mějte se moc fajn a ať už nám paní zima umožní užívat si tuto mysteriózní hru.

S přátelským pozdravem,
Miroslav.



Odpověď na dotaz

Dobrý den Miroslave.

Jsem rád, že slyším relativně pozitivní názor na obrovskou změnu, která nás všechny čeká. A odpovědi budou logicky vzhledem ke stádiu, ve kterém se nacházíme, většinou jen kusé, ale i tak snad už teď pomohou.

1) To s tou tyčí bych tak dramaticky neviděl. ostatně mimo turnajový provoz jsme si to zkoušeli už dávno a věřte mi, že to jen jako zmatek vypadá.
2) Budete se beztrestně dotýkat čehokoliv jakkoliv a čímkoliv. To beru za absolutní změnu směrem k hráčům, protože "trestné oblasti" přestanou být doslova minovým polem.
3) Takže například a více obrazně. Bude povoleno vyházet z bunkeru před ránou šišky a listí ale nebude dovoleno založit hůl za míčem před ránou. No a k té nové možnosti - doposud se z nehratelné pozice mimo bunker dostanete jen s jednou trestnou na původní místo, odkud jste do bunkeru zahrál. Jinak vše (lajna, dvě hole) řešítě v bunkeru. Nově za dvě trestné bude existovat možnost vylézt z bunkeru rovnou ven.
4) Ano. Pravidlo 7-3 (edice 2019!!!!!!!) stále požaduje po hráči míč před identifikací označit.
5) Od chvíle, kdy hráč je na řadě a nic (třeba hráči na greenu, kam chce hrát, nebo spoluhráč značící svůj míč v jeho nebo blízko jeho dráhy puttu...) mu v tom nebude vadit.

A s tou zimou máte pravdu! Díky za dotaz.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019