Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

HoG, puttování na dohrané jamce

A A A

Michaeli, dobré ráno,
omlouvám se za delší text, ale je to potřeba. Celkem se považuji za znalého pravidel ergo moc často sem nepřispívám (vlastně toto je můj druhý dotaz vůbec), ale narazil jsem na jeden malý problém, se kterým si nevím rady.

Hrál jsem na turnaji Heart of Golf v Rakousku. Resp celé serii turnajů 2016 i 2017. Bohužel jsem se setkal s hrubým porušováním pravidel v mnoha ohledech a přehlížení od spoluhráčů na různých hřištích. Soutěžní výbor se se mnou ani nechtěl bavit řka "však hrajeme pro radost". Sečteno, už tam nepojedu.

Popořadě. Hřiště Weitra (ale i Poysdorf, Legnenfeld, Ottenstein...), přijel jsem asi s hodinovým předstihem. Pečlivě jsem puttoval na cvičném greenu. Veskrze pěkný, rychlý. Mé překvapení na prvním greenu na hřišti samotném, rychlost jiná, kvalita jiná. Hodlám po dohrání všech hráčů ve flajtu zahrát jeden cvičný put. Velká vlna nevole a hlasitého upozorňování, že to se podle pravidel nesmí.

Jde o pravidlo 7-2 bod a. Tedy cvičná rána na již dohraném greenu. Samozřejmě za předpokladu, že nezdržuji ani můj flight ani následující. Pravidlo říká, že to možné je.

Bylo mi řečeno a posléze i "dokázáno" že v Rakousku se toto nesmí. Proč dokázáno v uvozovkách? Protože jedna vytištěná stránka s jednou větou v němčině není důkaz :) Bůh ví odkud ji donesl. Žádná zmínka v místních pravidlech, žádné upozornění při startu od startéra, ani na recepci při placení fee. Nic. Cožpak mají v Rakousku jiná pravidla? Samozřejmě česky se tam nemluví tak jsem ani českou verzi pravidel nevytahoval z bagu, našel jsem online pravidla v angličtině, ale na to nereagoval vlastně vůbec nikdo. Nakonec jsem byl za blba já.

Pro mě HoG nikdy více (ne jen kvůli tomuto).

Pavel, Brno

Odpověď na dotaz



Dobrý den Pavle.

Koukám, že vaše zkušenosti s golfem u jižních přátel jsou asi opravdu otřesné. Že "hrajeme pro radost" tam, kde se hraje jakákoliv forma soutěžního golfu je jenom hloupá výmluva, jsem snad ani nemusel psát.

A teď už k tomu cvičnému puttu po dohrání jamky. Máte naprostou pravdu, že Pravidlo 7-2 cvičné puttování na greenu právě dohrané jamky povoluje (včetně chipování a to včetně následujícího odpaliště a taková rána nesmí být zahrána z překážky). Jediná možnost, která mě napadá jako "obhajoba" pořadatelů je možnost zavést v souladu s Poznámkou 2 u stejného Pravidla zákaz cvičného puttování. Dost často se tento postup aplikuje tam, kde se po hráčích chce aby pořád šli kupředu. Také to mají v podmínkách soutěže profesionální túry nebo turnaje. Pokud vám tedy přinesli ukázat kus podmínek soutěže daného turnaje nebo série turnajů, pak byli v právu pořadatelé. Ale rozhdoně nemají jiná Pravidla a rozhodně není možné zavést takovou podmínku soutěže plošně, tedy platící pro "celé Rakousko" - to je vyloženě směšná argumentace.

Tak vám Pavle přeju, aby rok 2018 byl pěkně pravidlově v pořádku a abyste si hru nekazil podobnými excesy!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
ČGK Square 300 od 17. 12. – 31. 12. 2018