Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Ztracený míč na rozbahněné fairwayi

A A A

Dobrý den Michale,
mám na Vás dotázeček a trošku se stydím, že nevím. :-)

Teď v lednovém pátku při 11 st.C jsme s kamarády vyrazili na golfovou rundu a hřiště bylo místy značně podmáčené od roztátého sněhu.
Takže netrvalo dlouho a po odpalu z týčka míček zapadl na fervej a zavřelo se nad ním bahýnko a voda. A tady začala výměna názorů ve flaitu. PRÝ pokud se míč nenajde, ale všichni se shodnou kde míč zmizel může hráč z místa kde míč zmizel hrát novým, bez trestné rány. Já mám za to, že se jedná o ztracený míč a že hráč má smůlu a postupuje dle pravidla o ztraceném míči...

Prosím Vás tedy o váš názor a o výklad pravidel.
Děkuji a vše nej.... v roce 2018. Lukáš

Odpověď na dotaz



Dobrý den Lukáši.

Vůbec se nemáte za co stydět! Právě jste mě donutil přečíst si pořádně Pravidlo 25-1 a hlavně jeho odstavec c), abych odpověděl přesně. :)

Pokud jste si ve flightu byli jistí místem, kde míč zmizel v náhodné vodě, pak smíte skutečně postupovat v souladu s názorem vašich parťáků a to dokonce i v případě, že míč takhle pohltí náhodná voda v roughu nebo dokonce i v bunkeru. Postup pak bude následující:
Určím místo, kde míč proťal hranici náhodné vody, od tohoto místa najdu nejbliží místo úlevy a od něj odměřím jednu hůl. Do tohoto prostoru beztrestně dropnu míč a hraju druhou ránu. To vše je popsáno ve výše uvedeném Pravidle.
Pokud ovšem budou panovat diskuze a nejistota (například drive zahrajete přes buben na slepé jamce a nemáte vůbec šajn, kde míč skončil, pak skutečně správným postupem bude - jak sám píšete - zahrát novou ránu z místa poslední s jednou trestnou na ztracený míč...

Díky za dotaz a mějte fajn rok 2018 Lukáši!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
15.2. Pacific PGenesis Open
15.2.Muscat, OmNBO Oman Open
15.2.Adelaide, ISPS Handa Women’s Austr
22.2.Palm BeachThe Honda Classic
22.2.Doha, QataCommercial Bank Qatar Ma
22.2.Chonburi, Honda LPGA Thailand
TOPlist
Square 300 Golf.cz