Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Lopticka zaseknuta o praporkovou tyc

A A A

Dobry den,
jedna z nedavnych otazok ma inspirovala k vyjasneniu situacie, ktora od 2019, ked nebude treba vyberat tyc z jamky bude nastavat ovela castejsie.

Kazdy videl situaciu, ked lopticka ostala zaseknuta medzi tycou a jamkou, takze nespocivala na dne. Tato situacia ma tieto riesenia:
(1) ak taku lopticku pokladam za "v jamke" a zvihnem ju, tak to je zrejme za jednu trestnu a zrejme musim lopticku vratit naspat a skusit zrekonstruovat jej polohu a ist podla bodov nizsie (alebo ju musim umiestnit na okraj jamky a hrat este jednu???), inak je to zdvihnuta lopta a teda nedohrana jamka
V tomto případě nemohu považovat v této pozici za míč v jamce a jamku dohranou. A podle Rozhodnutí 17-4/1 obdrží (Pravidlo 20-1) jednu trestnou a rekonstruuje polohu a pak znovu může postupovat podle Pravidla 17-4 a taky v souladu s body níže.

(2) ak vyberiem/pohnem tyc tak nesikovnym sposobom, ze lopticka nepadne do jamky ale ostane mimo jamky, tak si musim lopticku umiestnit na okraj jamky a dalsim (podla moznosti jednym) uderom jamku dohrat a tento uder si zapocitat.
Přesně tak, snad jen že ten počet úderů se bude počítat až po dohrání... :)))))

(3) pridem k jamke a tyc iba odklonim (nevyberiem), tak aby lopticka padla do jamky. Ak sa to podari, tak je jamka dohrana predchadzajucim uderom.
Tak. Tímhle postupem bych začal a je to přesně jak píšete!

(4)ak vyberiem tyc tak, aby lopticka spadla do jamky, tym je jamka dohrana predchadzajucim uderom, lebo lopticka spocinula na dne jamky.
Souvisí s popisem i odpovědí v bodě číslo 3, jen je potřeba být fakt opatrný, protože se může přihodit co je popsáno v bodě číslo 2.

Je jasne, ze kazdy by mal ist podla bodov (3) alebo(4), ale je asi fajn si ozrejmit riesenie prvych dvoch situacii.

Dakujeme a vsetko dobre zelam,
Peto

Odpověď na dotaz



Dobrý den Peťo.

Trošku netradičně jsem vepsal odpovědi přímo do dotazu boldem.
Díky za dotaz a Vám do roku 2018 totéž!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
15.2. Pacific PGenesis Open
15.2.Muscat, OmNBO Oman Open
15.2.Adelaide, ISPS Handa Women’s Austr
22.2.Palm BeachThe Honda Classic
22.2.Doha, QataCommercial Bank Qatar Ma
22.2.Chonburi, Honda LPGA Thailand
TOPlist
Square 300 Golf.cz